Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Abengoa razvija 110 MW u Čileu E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 24 Siječanj 2014 19:39

Kompanija Abengoa izgraditi će sunčanu elektranu snage 110 MW na lokaciji Atacama Desert u Čileu. Uz toranj elektrana će imati mogućnost skladištenja toplinske energije pomoću topivih soli ukupnog kapaciteta 17,5 sati.

AbengoaOvu španjolsku kompaniju kroz natječaj su odabrali čileansko ministarstvo energetike i Corporacion de Fomento de la Produccion (Corfo), vladina agencija zadužena za poticanje gospodarskog rasta.

Izgradnja projekta trebala bi započeti u drugoj polovini 2014. godine, a to će biti prva sunčana toplinska elektrana sa direktnom proizvodnjom energije u Južnoj Americi. Elektrana će primiti poticaje od čileanske vlade i Europske unije, te od banke Inter-American Development Bank, njemačkog KFW Kreditanstalt fur Wiederaufbau, te fondova Clean Technology Fund i Canadian Fund.

Iz Abengoa-e objašnjavaju kako će elektrana upotrebljavati dvoosna zrcala (heliostate) koja će pratiti kretanje Sunca i prenositi Sunčevo zračenje na prijemnik smješten na vrhu tornja. Skladištenje u trajanju od 17,5 sati ovu tehnologiju čini visoko učinkovitom i isplativom omogućavajući joj stabilnu isporuku električne energije 24 sata dnevno.

Ističu kako će elektrana djelovati kao katalizator razvoja u regiji stvarajući veliki broj direktnih i indirektnih novih radnih mjesta na području gradnje, razvoja, puštanja u rad i upravljanja elektranom.

Abengoa trenutno ima 1.223 MW instaliranih komercijalnih elektrana, 430 MW u izgradnji i 320 MW u fazi razvoja, uključujući sunčanu toplinsku i fotonaponsku tehnologiju. Uz to, tvrde da su jedina kompanija u svijetu koja gradi i upravlja sunčanim toplinskim elektranama koje koriste tehnologiju tornja i tehnologiju paraboličnih zrcala.

 

Izvor: http://renews.biz/

Tags:     Abengoa      Čile      Chile      sunčana toplinska elektrana
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?