Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Španjolska u pogon pustila 1 MW litij-ionski baterijski sustav kojim se podržava energija vjetra i solara E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 07 Siječanj 2014 23:30

REE je u pogon pustio 1 MW litij-ionski baterijski sustav za pohranu energije koji je na elektroenergetsku mrežu spojen u Sevilli, Španjolskoj.

Sustav će spremati višak električne energije koji uglavnom dolazi iz obnovljivih izvora energije, te će se ista moći ponovno trošiti po potrebi. Projekt Almacena bi trebao biti prvi europski projekt ove vrste spojen na elektroenergetsku mrežu.

Red Electrica de Espana (REE) je investirala više od 14 milijuna eura u portfelj od 60 istraživačkih projekata tokom prošle godine. To je 80% više novaca nego godinu prije, te je dio plana razvoja tvrtke do 2016. godine. Od 60 projekata, njih 15 je dovršeno pri čemu je 13 u potpunosti financirano od strane Red Electrice, jedan je dovršen kroz državni projekt, a jedan je Europski projekt i to Twenties o kojem smo pisali u nekoliko navrata.

Sam projekt Almacena je financiran u suradnji sa ERDF-om (Europski regionalni fond za razvoj), a sastoji se od litij-ionske baterije koji je spojen na elektroenergetsku mrežu te može pohraniti energiju za opskrbu 300 kućanstava. Pohranjena energija se može koristiti u bilo kojem trenutku.

Izvor: www.evwind.es

Tags:     vjetar      solar      baterija      litij-ionska      španjolska      sevilla
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?