Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kombinirana obnovljiva elektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 16 Prosinac 2013 20:35

Najveći izazov u potpunom prijelazu na obnovljive izvore energije je varijabilnost proizvodnje iz vjetroelektrana i sunčanih elektrana s obzirom na prirodu njihove proizvodnje koja je povezana sa prirodnim elementima. U Njemačkoj se već uveliko radi na rješavanju tog problema, iako se isti još nije pojavio u značajnom obimu.

Radi se o kombiniranoj elektrani, odnosno virtualnoj elektrani koja bi u sebi koordinirala vjetroelektrane, sunčane elektrane, elektrane na biomasu i hidroelektrane, koje bi zajedno radile kao jedna dispečerska elektrana.

Na projektu surađuju Enercon, SolarWorld i Schmack Biogas, sve najveće tvrtke u svom sektoru u Njemačkoj. Projekt je započet 2007. godine, a cilj mu je istražiti da li je 100% opskrba električnom energijom iz obnovljivih izvora energije moguća u Njemačkoj gdje nema puno hidroelektrana, a očekuje se velika proizvodnja iz vjetroelektrana. Ovakav prijelaz je puno lakši kod država koje imaju veliki potencijal u hidroelektranama i biomasi (države sa manje stanovnika imaju veći potencijal), ali Nijemci su taj problem odlučili nadvladati.

Sam popis izazova u takvim sustavima je velik, od toga da obnovljivi izvori moraju proizvoditi reaktivnu snagu kako bi stabilizirali frekvenciju mreže (što je već obaveza u Njemačkoj), te proizvoditi točno onoliko energije koliko se troši, što je trenutno lakše postići sa elektranama na fosilna goriva. Nijemci u budućnosti predviđaju proizvodnju "zelenog vodika", odnosno vodik proizveden elektrolizom iz viška obnovljive energije. Povezivanjem vodika sa CO2 iz emisija fosilnih goriva nastaje metan koji se može koristiti za proizvodnju  električne energije iz termoelektrana na plin.

Njemačka je prošle godine ukupno proizvela 12,5% električne energije iz vjetra i solara, te pri tome nije bilo većih problema u radu sustava. Njemačka ima jednu od najpouzdanijih elektroenergetskih mreža na svijetu. Više o samom projektu možete naći ovdje.

Tags:     obnovljiva elektrana      kombinirana      vjetar      solar      varijabilnost      njemačka
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?