Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Proizvodnja električne energije potpomognuta solarnom energijom u usporedbi sa CSP elektranama - studija u JAR-u E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 16 Prosinac 2013 20:32

Nedavna akademska studija u JAR-u je uspoređivala SAPG (proizvodnju električne energije potpomognutu solarnom energijom u elektranama na fosilna goriva) sa CSP (koncentriranom solarnom energijom) tehnologijom slične veličine u Južnoafričkoj Republici. Cilj je bio odrediti prave prednosti ovih tehnologija, ukoliko ih ima.

Kako bi se odredile performanse ova dva tipa obnovljivih tehnologija studija je simulirala SAPG elektranu u Lephalaleu, u provinciji Limpopo sa modelom CSP elektrane pokraj Upingtona u Northern Capeu.

SAPG predstavlja integraciju solarnih toplinskih kolektora u konvencionalne fosilne elektrane, te je isplativo rješenje za varijabilnost proizvodnje te kombinira prednosti za okoliš solarnih elektrana sa efikasnošću i pouzdanošću fosilnih termoelektrana. Osnova ove tehnologije je korištenje solarne toplinske energije za proizvodnju pare u regenerativnom Rankineovom kružnom ciklusu. Povećana količina izlazne pare onda omogućuje dodatnu proizvodnju iz turbine ili se pak može smanjiti potrošnja goriva. Korištenje ove tehnologije unatoč isplativosti i brzom načinu smanjenja emisija CO2 za sada nije zaživjela u svijetu. Studija je simulirala SAPG elektranu snage 600 MW sa regenerativnim rankineovim kružnim procesom, pri čemu se u obzir uzimao solarni dio elektrane snage 50 MW koji je integriran u termoelektranu.

CSP elektrane smo već predstavljali na ovim stranicama, a kod njih se sunčeva energija uz pomoć zrcala koristi za proizvodnju visokotemperaturne topline. Ta se toplinska energija pretvara u mehaničku energiju pomoću parne turbine, te onda u elektičnu energiju uz pomoć generatora. Spremanje toplinske energije je moguće pomoću topljene soli što je dodatan bonus za ovu vrstu tehnologije. Za oba projekta su ubačene standardne komponente za elektrane sa parnim turbinama. Kod CSP elektrane se radi o elektrani sa 50 MW toplinske vršne snage koja se rasprostire na području od 80.000 metara kvadratnih bez toplinskog spremanja.

Prema simulaciji troškovi primjene SAPG tehnologije čine 72% troškova CSP elektrane iste instalirane snage. Rezultati studije su pokazali da je SAPG elektrana 1,5 puta efikasnija od CSP elektrane, i da joj je godišnja proizvodnja 25% veća od CSP elektrane. Pregled troškova pokazuje da je SAPG elektrana 1,8 puta troškovno efikasnija od CSP elektrane. Prema tome SAPG je isplativiji od CSP-a kratkoročno i srednjoročno u Južnoafričkoj Republici, te se može usporediti sa velikim fotonaponskim elektranama. SAPG također na brzi i isplativ način može smanjiti emisije CO2 te imati veći udio lokalnih komponenti od CSP elektrana zbog jednostavnijih podsustava. Inovativni koncept SAPG elektrane omogućuje proizvodnju obnovljive energije bez većih problema sa kompliciranom legislativom i velikim troškovima povezanim sa velikim obnovljivim izvorima energije, te bi se ova tehnologija kao prijelazno rješenje u nekim regijama svakako trebala uzeti u obzir.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     studija      csp      sapg      solarna enerigja      južnoafrička republika
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?