Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Švedska je svjetski predvodnik u energetskoj tranziciji E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 08 Prosinac 2013 15:36

Fraunhofer ISE institut je predstavio novi indeks koji pokazuje svjetske predvodnike u primjeni energetske tranzicije ili kako se to u Njemačkoj naziva - Energiewende. Energiewende u Njemačkoj označava prijelaz na potpuno korištenje obnovljivih izvora energije u energetskoj potrošnji.

Prema njihovom indeksu energetske tranzicije, Njemačka nije na prvom mjestu kako se očekivalo nego je predvodnik Švedska, a iza nje su Brazil i Italija. Njemačka je četvrta uz Japan i Veliku Britaniju. Indeksu trenutačno prati 17 zemalja.

Energetski tranzicijski index (ETI) je razvijen u kooperaciji sa ISES (International Solar Energy Society) koji je kao i Fraunhofer smješten u Freiburgu, Njemačkoj. Ovo je prvi puta da je netko razvio metodologiju kojom se prati razvoj energetske tranzicije pojedine države.

Prema njihovom dijagramu na x-osi se nalazi udio obnovljivih u ukupnoj opskrbnoj električnoj energiji (ne ukupnoj energiji), pri čemu je maksimum 100%. Y-os predstavlja energetsku efikasnost i omjer energetske potrošnje po BDP-u. Istraživači su pri tome obrnuli vrijednost energetske efikasnosti koja se inači mjeri kao iznos energije potrebne da se proizvede jedinica BDP-a. Sada se gleda koliko se dolara može dobiti od svake jedinice, te je broj tim bolji što je veći.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     energetska tranzicija      švedska      fraunhofer      njemačka      brazil      italija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?