Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Španjolska dopušta svojoj policiji da bez naloga provjerava solarne sustave u privatnim kućama E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 27 Studeni 2013 22:41

Dok je Španjolska nekada davala poticaje tvrtkama koje su provodile programe za primjenu solarne energije u državi, sada planira kažnjavati ljude koji proizvode energiju za vlastitu potrošnju. Tim potezom se kažnjava mali rastući segment srednje klase koji su instalirali solarne panele za vlastitu proizvodnju električne energije. Cijela ideja zvuči suludo, kao da su predstavnici vlade ostali bez ideja, te su jedan dan odlučili oporezovati Sunce.

Zadnji čavao u lijes proizvođača solarne energije u Španjolskoj je amandman Energetskog zakon koji omogućuje inspektorima da uđu u privatni posjed bez sudskog naloga. To je potez koji bi mogao postaviti zabrinjavajući presedan.

Kao da im nije dovoljno što im prijeti kazna u iznosu do 60 milijuna eura ako ilegalno proizvode električnu energiju iz solara za vlastite potrebe, Španjolci sada mogu očekivati da im na vrata pokuca i „solarna policija“. Promjena Energetskog zakona dopušta inspektorima da upadnu u kuće koje su sumnjive na osnovu administrativnog odobrenja bez sudskog naloga. Ako osumnjičenik zabrani ulaz, Španjolski Industrijski odjel će tražiti sudski nalog koji garantira inspektorima pristup posjedu uz Španjolsku nacionalnu policiju.

Predstavnici zakona će moći zaplijeniti sve dokumente povezane sa potrošnjom energije, te blokirati ulaz u posjed. Odvjetnici koje su konzultirali predstavnici Španjolskog online magazina VozPopuli su izrazili opravdanu sumnju o ustavnosti takvog poteza. Također su komentirali da je ovo zabrinjavajući presedan u smislu puštanja inspektora u privatni posjed. Sve ovo znači da je vlastita proizvodnja solarne energije u Španjolskoj, bez da se ta privilegija plaća postala vrlo rizična.

Cijeli plan se svodi na skupljanje dovoljno sredstava da se isplati tarifni deficit, odnosno razlika između upravljanja elektroenergetskom mrežom Španjolske i količini sredstava koja ista zaradi. Cijeli sustav je trenutno u minusu od 26 milijardi eura, te se sada taj dug pokušava prebiti preko kućanstava koja imaju vlastitu proizvodnju električne energije!

Ukoliko se ostvari, ovakva odredba izravno zadire u osnovne ljudske slobode, te se postavlja pitanje u kojem trenutku će otpor prema sustavu prerasti u nešto više od samo glasnog negodovanja. Nažalost, iako sve mediteranske države imaju ostvaren uvjet mrežnog pariteta za fotonaponske sustave integrirane na krovove obiteljskih kuća, gotovo nijedna od njih, uključujući tu i Hrvatsku, nema sustav koji bi to omogućio. Dapače, primjer Španjolske pokazuje da će se pokušati učiniti sve da se takav tržišni razvoj FN sustava spriječi.

Izvor: www.thelocal.es

Tags:     španjolska      solarna energija      vlastita potrošnja      inspektori
 
Komentari (1)
Kakva debilana !
1Subota, 30 Studeni 2013 13:52
nikica budimir
Nevjerovatno.
U USA, energetska neovisnost se potiče i financijski pomaže. Ovaj Vaš tekst je samo još jedan od dokaza potpuno pogrešne politike EU. Kakva samo može biti bedastoća i koliko je to kršenje ljudskih sloboda ? Problem leži u tome što jedna "sekta" stvori dugove i onda ih prisilno pokušava namaknuti a bez izmjena u sustavu. Svaku individualnu energetsku autonomiju trebalo bi nagraditi inače sve ovo što pokušavamo, mi, oni koji vole ovu planetu i razmišljaju zeleno, pada u vodu. Demokracija se gradi mogućnostima a ne zabranama. Zabraniti treba nasilje, trgovinu ljudima i sva ostala negativna djela i boriti se protiv takvih nedjela upravo viškom novca stvorenog "zelenom" energijom. Treba zaustaviti pljačku "lobija" i napraviti jednaku cijenu kilowatta iz bilo kojeg izvora pa se ne bi manipuliralo niti poticajima a niti naknadama a tako bi se i dala mogućnost neograničene količine ugradnje bilo kojeg oblika proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.
Hvala

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?