Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Nova tehnologija spremanja energije korištenjem tekućeg metala iz SAD-a E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 20 Studeni 2013 23:36

Američka start-up tvrtka Ambri je za spremanje električne energije razvila nove baterije koje za rad koriste metale u tekućem stanju.

Za spremanje energije bi se koristili metali antimon, magnezij i sol u tekućem stanju, a radilo bi se o spremanju energije pri vrlo visokim temperaturama iznad 650 stupnjeva celzijusa.Ovakvo spremanje energije bi trebalo biti dovoljno konkurentno, te čak i upola niže u odnosu na danas korištene litij-ionske baterije.

Ambri uskoro kreće u gradnju prvih takvih baterija, a financiranje su dobili od vlasnika Microsofta Billa Gatesa i fonda za rizična ulaganja Vinod Khosla. Za tu svrhu je skupljeno nekih 15 milijuna dolara, a proizvodnja baterija bi trebala biti na lokaciji Marlborough u Massachussettsu.

Same baterije iz tekućeg metala su razvijene na MIT-u od strane profesora Donald Sadowaya koji je jedan od osnivača tvrtke Ambri. Kada je baterija napunjena ima oblik sendviča pri čemu je na vrhu tekući magnezij, a na dnu je tekući antimon koji je polumetal. Između njih se nalazi tanki sloj otopljene soli. Pri trošenju baterije bi električna energija u obliku elektrona prelazila iz magnezija kroz sol do antimona gdje se elektroni miješaju zajedno i izlaze van. Kod punjenja bi se odvijao suprotni proces.

Procjenjuje se da bi jedan sustav za spremanje od 500 kW zauzimao veličinu kontejnera za brodove. Serijska proizvodnja bi trebala početi 2015. godine, a prototipovi će se moći naručiti i ranije. Jedan od prvih će biti postavljen u vojnu bazu Cape Cod u Massachusettsu. S druge strane najveća opasnost kod ovih baterija je visoka temperatura na kojoj se proces rada baterija odvija, i to posebno iz razloga što je magnezij zapaljiv.

Izvor: http://green.wiwo.de

Tags:     spremanje energije      tekući metal      sad      baterije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?