Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Postizanje EU zelenih ciljeva bi uštedilo milijarde te povećalo BDP E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 09 Studeni 2013 17:54

EU izvori su objavil da bi postizanje energetskih i okolišnih ciljeva za 2030. godinu o kojima se trenutačno raspravlja u Europskoj Komisiji uštedilo do 35 milijardi eura godišnje u troškovima za zdravlje zbog smanjenog onečišćenja zraka.

Osim toga bi BDP narastao za otprilike 0,5%, i to samo zbog manjeg uvoza nafte i plina. Ove brojke proizlaze iz nacrta procjene Komisije o utjecaju 2030 ciljeva koji bi trebali biti objavljeni početkom iduće godine. Političari raspravljaju o ciljevima smanjenja emisija ugljičnog-dioksida za otprilike 40% do te godine, te povećanja udjela obnovljivih izvora energije na 30%. Ove brojke su dobivene iz anonimnih izvora. Ekolozi smatraju da se emisija mora smanjiti za 60% u odnosu na nivoe 1990. godine kako bi se povišenje temperature zbog globalnog zatopljenja ograničilo na 2 stupnjeva celzijusa.

Prijedlozi EU legislative moraju biti napravljeni sa studijom utjecaja koja razmatra nekoliko scenarija. EU izvori govore da nijedan od tih scenarija ne uključuje cilj za uštedu energije, a koju  mnogi smatraju kao očitim ciljem za postizanje EU ciljeva za niže troškove energije, bolju energetsku sigurnost i niže emisije. Otpor energetskoj učinkovitosti se javlja u državama članicama koje su se pobunile zbog visokih troškova postavljanja dodatne izolacije kojima se smanjuje korištenje energije. Scenariji komisije idu od 40% smanjenja emisije bez drugih ciljeva, do cilja za smanjenje emisija od 40% i 30% za obnovljive izvore energije, te cilj smanjenja emisija od 45% i obnovljvog cilja od 35%. Iako nema ciljeva za efikanost, postoje prijedlozi za štednju energije koji idu od 24% do 33% čim se može uštedjeti od 11,1 milijadi do 34,5 milijardi eura godišnje. Rast BDP-a za svaki scenarij je malo veći od 0,5%.

 

Izvor: http://uk.reuters.com

Tags:     europska unija      energetski ciljevi      okoliš      obnovljivi izvori energije      scenariji
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?