Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Sveučilište Utah razvilo E-Bus koji se može puniti na svakoj stanici E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 29 Listopad 2013 22:41

Državno Sveučilište Utah je testiralo prvi električni autobus koji se može puniti kroz bežičnu indukcijsku tehnologiju. Pod nazivom „the Aggie Bus“, ovaj e-bus koristi visoko efikasni bežićni sustav prijenosa energije koji može prebacivati dovoljno energije da brzo i bežićno puni baterije.

Tokom zadnje dvije godine USU Research Foundation je konstantno unaprijeđivala sustav dok nisu postigli 90% efikasnost prijenosa električne energije od 5 kW kroz prostor od 25 centimetara. Njihova demonstracija prošle godine i ovaj mjesec je potvrdila ideju da se električna vozila mogu efikasno puniti preko bežične tehnologije. Oni misle da se ovako može efikasnije koristiti državni javni transport.

Kombinacija modernih napredaka u inženjerstvu i Teslini principi indukcije su omogućili napredak prototipa koji je postavljen u Aggie Bus. Aggie Bus je ostvario nekoliko inovativnih koncepata. To je prvi autobus razvijen i dizajniran u Sjevernoj Americi koji se puni bežično te je prvi svjetski električni autobus koji koristi bežični prijenos električne energije sa snagom do 25 kW i efikasnosti većom od 90% iz električne mreže u bateriju.

Ova tehnologija će omogućiti i drugim električnim vozilima da se mogu puniti prelaskom preko posebnih uređaja u cesti, bilo da stoje, bilo da su u pokretu. Na ovaj način može se riješiti trenutni najveći problem elektrovozila, a to je mogućnost pohrane energije u baterije, i kao posljedica toga ograničena autonomija.

Izvor: Utah State University

Tags:     autobus      utah      bežina indukcijska tehnologija      e-bus
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?