Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Volvo razvija novu generaciju baterija za električna vozila E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 22 Listopad 2013 17:21

Volvo korištenjem ultralaganih strukturalnih komponenti, ugljičnih nano baterija i super kondenzatora povećava učinkovitost električnih vozila.

Pomoću tih ultralagnih strukturalnih komponenti za pohranu energiju bi Volvo uvelike trebao poboljšati energetsku učinkovitost novih vozila. Sam materijal koji se sastoji od ugljičnih, nano strukturiranih baterija i super kondenzatora nudi lakše pohranjivanje energije koje zahtijeva manje prostora u automobilu, snizuje troškove i ekološki je prihvatljivo. Sam projekt razvija osam europskih tvrtki i instituta i Imperial College iz Londona a financira ga Europska Unija. Volvo je jedini proizvođač automobila u projektu.

Sam projekt je realiziran u formi karoserijskih panela na eksperimentalnom Volvu S80. Koristi se kombinacija ugljičnih vlakana i polimerskih smola koji su umetnuti u karoserijske dijelove automobila kao što su vrata, poklopac prtljažnika i kućište za rezervni kotač. Kondenzatori se nalaze u samom materijalu koji se može koristiti umjesto klasičnih dijelova karoserije kako bi pohranjivali energiju. Materijal se dopunjava regeneracijom kočione sile ili punjenjem preko utičnice, te se dobivena energija šalje u električni motor. Ovaj materijal ne samo da se brže puni nego je i jak i savtiljiv.

Volvo evaluira tehnologije pomoću dvije komponente za testiranje i razvoj, a to su poklopac prtljažnika i prekrivač stražnjeg dijela motornog prostora u Volvu S80. Poklopac prtljažnika je u potpunosti funkcionalan, te ima potencijal da zamijeni standardne baterije u današnjim automobilima. Sam poklopac je lakši od standardnog poklopca i ne utječe na volumen. Zamjena postojećih komponenti  električnog automobila novim materijalima bi mogla smanjiti masu za više od 15 posto. To bi bilo jeftinije i ekološki prihvatljivije.

Izvor: www.automotorisport.hr

Tags:     vovlvo      nova generacija      baterije      električna vozila
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?