Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Tokelau predvodi otoke u cilju od 100% električne energije iz obnovljivih izvora energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 07 Listopad 2013 18:39

Otoci spadaju u mjesta koja su pod najvećim utjecajem klimatskih promjena, uslijed onečišćenja pitke vode, porasta razine mora, te sve češćih oluja. Stanovnici otoka često vrlo skupo plaćaju energiju, te moraju uvoziti skupa fosilna goriva sa dalekih lokacija. Korištenjem obnovljivih izvora energije mogu smanjiti troškove za fosilna goriva, te pokazati svijetu što se može napraviti da se smanji utjecaj klimatskih promjena.

Tokelau je otok na jugu Pacifika koji ima samo 1.500 stanovnika, te se sastoji od tri atola čija je maksimalna visina iznad mora samo pet metara. Tokelau je pod protektoratom Novog Zelanda, te je pod direktnim utjecajem klimatskih promjena unatoč tome što praktički nema nikakav utjecaj na svjetsku klimu. Prije dvije godine na Durbanskoj klimatskoj konferenciji je Tokelau najavio da će biti 100% obnovljiv do 2012. godine, te su to i ostvarili prošle godine otkada proizvode 100% električne energije iz sunčeve energije.

Do 2012. godine, Tokelau je imao tri diezel agregata koji su trošili 200 litara na dan, te su radili troškove od 800.000 dolara godišnje. Električnu energiju su imali samo 15 do 18 sati dnevno. Danas imaju tri solarna fotonaponska sustava, i to po jedan na svakom atolu. Ta 4.032 solarna panela (čija je instalirana snaga oko 1 MW), 392 invertera i 1.344 baterije proizvode 150% potreba za električnom energijom na otoku, što znači da Tokelau sada može uvesti dodatne potrošače električne energije na mrežu. Kada nema Sunca, generatori sada rade koristeći isključivo lokalno proizvedeno ulje kokosa. Trenutno se fosilna goriva u Tokelau koriste samo za tri automobila koji postoje u toj državi.

Novi Zeland je posudio 7 milijuna dolara Tokelau za izgradnju cijelog sustav, te se očekuje da će se investicija vratiti kroz relativno kratak period od devet godina. Cilj je izgraditi još solara i elektrana na kokosovo ulje kako bi se prodajom električne energije i ranije platio zajam. Ušteda emisija ugljičnog dioksida je 950 tona godišnje.

Osim Tokelaua, 100% električne energije iz obnovljivih izvora energije proizvode i otoci Floreana u Galapagosu, El Hierro u Kanarskim otocima, a cilj od 100% imaju Cape Verde, Tuvalu, Gotland (Švedska) i svih 15 Cook otoka.

Mnogi tvrde da velika penetracija obnovljivih izvora nije praktična za velike mreže, ali otoci pokazuju upravo suprotno. Proizvodnja iz različitih izvora energije je učinila njihove sustave još pouzdanijima. Time i novac ostaje u lokalnoj ekonomiji, a otoci mogu služiti i kao testne lokacije za korištenje novih tehnologija i softvera za upravljanje tehnologijama.

Izvor: http://reneweconomy.com.au

Tags:     tokelau      obnovljivi izvori energije      solar      novi zeland      atoli
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?