Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Njemačko-francuski tim predstavio najučinkovitiju solarnu ćeliju na svijetu E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 30 Rujan 2013 13:18

Tim koji se sastoji od znanstvenika iz Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems, Soitec, CEA-Leti i Helmholtz Center, Berlin, predstavio je trenutno najučinkovitiju solarnu ćeliju na svijetu, čija učinkovitost doseže 44,7%.

Ovom ćelijom srušen je svjetski rekord koji je prije tri mjeseca postavila kompanija Sharp, i to za samo 0,3%. Postavljanje ovog rekorda približilo je tim ostvarenju svog cilja za stvaranje ćelije čija će učinkovitost biti 50% najkasnije do 2015. godine. Također, povećanjem učinkovitosti ćelije tim je dugoročno doprinijeo smanjenju cijene sunčeve energije, te se približio NREL-ovom cilju stvaranja velikih projekata sunčeve energije konkurentnim drugim obnovljivim izvorima energije do 2020. godine.

Tim je s radom na projektu stvaranja što učinkovitije ćelije započeo prije tri godine, a u svibnju ove godine predstavio je ćeliju koja je imala učinkovitos 43,6%.  Njihov tzv. four-junction „smart cell“ dizajn jedinstven je i prvi takve vrste u svijetu. Prema kompaniji Soitec, tzv. III-V solarne ćelije sa više spojeva ranije su razvijene za upotrebu u svemiru, dok je kod ove ćelije Soitec jednu na drugu postavio nekoliko ćelija izrađenih od različitih III-V poluvodičkih materijala, pa tako svaka podćelija absorbira različite valne duljine sunčevog spektra.

Najučinkovitija solarna ćelija

Kod spajanja ovakvih ćelija, ključnu ulogu ima i novi način spajanja ćelija, tzv. wafer povezivanje, koje omogućava proizvodnju optimalne poluvodičke kombinacije za stvaranje ćelija s najvećom učinkovitošću, objasnio je Frank Dimroth sa Instituta Fraunhofer. Takve ćelije tada se upotrebljavaju kod koncentriranih fotonaponskih sustava (CPV), tehnologije koja postiže dvostruko veću učinkovitost od konvencionalnih fotonaponskih elektrana na lokacijama bogatim sunčevom energijom.

 

Izvor: http://inhabitat.com/

Tags:     sunčeva energija      FN      fotonapon      učinkovitost ćelije      CPV      NREL      Soitec      Institut Fraunhofer
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?