Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Isporuka invertera zabilježila pad prvi puta nakon 2011. godine E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 09 Rujan 2013 11:56

Svjetsko tržište inverterima za fotonaponske sustave u drugoj četvrtini 2013. godine zabilježilo je pad isporuke od 5%, što je prvi pad nakon treće četvrtine 2011. godine.

Obnovljivi.comU trećoj četvrtini 2013. godine zabilježena je isporuka invertera u iznosu od 8,3 GW, dok je u istom razdoblju 2012. godine isporuka iznosila 8,7 GW, stoji u najnovijem izvješću naziva The World Market for PV Inverters – 2013 Edition.

Glavni razlog ovog smanjenja je nagli pad na europskom tržištu; isporuka u Europu, Bliski Istok i Afriku (EMEA) u prvoj polovini 2013. godine zabilježila je pad od 40% u odnosu na isto razdoblje u 2012. godini. U EMEA regiju isporučeno je samo 6 GW, dok je u prvoj polovini 2012. godine isporučeno 10 GW invertera.

Pad na europskim tržištima, posebice Njemačkoj i Italiji, brži je nego što se očekivalo, te su neka tržišta zabilježila pad od čak 70% zbog čega je većina distributera invertera morala preusmjeriti svoju prodaju na S.A.D., Kinu, Japan i Indiju, izjavio je Cormac Gilligan, viši tržišni analitičar za FN u IHS-u.

Unatoč godišnjem smanjenju, u drugoj četvrtini godine zabilježen je rast u odnosu na prvu četvrtinu godine, čemu je najviše pridonijelo kinesko tržište, gdje se prodaja povećala za 174%, dosegavši 2 GW. Takvo povećanje rezultat je ubrzanog završavanja projekata koji su bili financirani unutar programa Golden Sun.

Iako se isporuka invertera u Kinu značajno povećala, kinesko tržište je i dalje uglavnom ostalo vjerno vlastitim proizvođačima. Prosječna cijena invertera na tom se tržištu smanjila za 14%, te trenutno iznosi 0.07$/W, izjavio je Gilligan.

Upravo zbog premještanja isporuke na jeftinija azijska tržišta, cijene na svjetskom tržištu invertera i dalje bilježe pad, pa je tako u drugoj četvrtini 2013. godine zabilježen pad od 10% u odnosu na prvu četvrtinu. Sukladno tome na svjetskoj je razini zabilježen pad dobiti od 18%, te je u drugoj četvrtini 2013. godine iznosio 1,6 milijardi dolara. Na europskom tržištu zabilježen je pad dobiti od čak 50%, dok su pojedina tržišta, poput Njemačke i Italije, zabilježila pad i od 60%.

Prema predviđanjima IHS-a, isporuke invertera povećati će se u drugoj polovini godine, te bi na kraju godine trebale doseći 34,5 GW. Međutim, većina potražnje doći će iz Amerike i Azije, zbog čega bi kineske i japanske kompanije, kao što su: Sungrow, Omron, Tabuchi i TMEIC, mogle značajno povećati svoj udio na tržištu, i to sve na štetu nekih europskih distributera.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com/

Tags:     fotonapon      FN      inverteri      IHS      istraživanje      Azija      Europa      Italija      Njemačka      Kina
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?