Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Sektor sunčeve energije u S.A.D.-u dosegao 3 GW E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 03 Rujan 2013 15:31

U poslijednjih osam mjeseci sektor velikih elektrana na sunčevu energiju u S.A.D.-u je udvostručio instaliranu snagu dosegavši time 3 GW.

Prema podacima koje je izdao Wiki-Solar, trenutna ukupna snaga velikih fotonaponskih sustava (10 MW i više) u S.A.D.-u iznose 3.051 MW raspoređenih na 98 elektrana. Do sada je u 2013. godini, u 25 novih velikih elektrana, postavljeno čak 1.488 MW.

Važno je napomenuti kako je i Kina u lipnju dosegla 3 GW, od čega je u 53 velike elektrane u 2013. godini postavljeno 1.416 MW. Trenutno Kina ima u 156 elektrana sa ukupno 3.776 MW snage.

Prosječna veličina fotonaponske elektrane najveća je u S.A.D.-u, izjavio je tržišni stručnjak Philip Wolfe, istaknuvši kako se ističu upravo „mega projekti“ kao što su: Aqua Caliente, California Valley, Topaz i Catalina, koji su i omogućili rekordan rast u 2013. godini. Ukoliko se ovakav rast nastavi S.A.D. bi mogao nadmašiti Kinu do kraja ove godine.

Kada je riječ o drugim zemljama, Njemačka se također približava snazi od 3 GW, no zabilježila je pad rasta nakon prošlogodišnjeg smanjenja poticaja za elektrane snage 10 MW i više. Ujedinjeno Kraljevstvo na trinaestom je mjestu, a slijedi Portugal.

Prema istraživanju Wiki-Solar-a, vodećih 20 zemalja ukupno imaju 15,7 GW postavljenih fotonaponskih sustava, dok je trenutno u svijetu postavljeno 15,9 GW sustava. Osim prva tri mjesta (Kina, S.A.D. i Njemačka), samo Španjolska i Indija imaju više od 1 GW (1,42 GW i 1,15 GW).

Vodećih 20 zemalja u velikim FN sustavima

Nakon provedenog istraživanja u Wiki-Solar-u ističu kako razmatraju smanjenje snage velikih elektrana sa 10 MW na 5 MW, nakon čega bi Kina, S.A.D. i Njemačka i dalje bile jedine tri zemlje koje bi imale između 3 i 4 GW, a Indija i Španjolska bi jedine imale između 1 i 2 GW, no situacija bi bila drugačija za ostale zemlje. Broj projekata koji bi ušao u analizu udvostručio bi se, te bi se ukupna snaga povećala za oko 20% i iznosila 19,5 GW.

 

Izvor: http://renews.biz/

Tags:     Fn      PV      fotonapon      veliki sustavi      sunčeva energija      istraživanje      S.A.D.      Njemačka      Kina
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?