Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Prvi trajekt na vodikove gorive ćelije u UK E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 23 Srpanj 2013 11:49

Prvi trajekt pogonjen na vodikove gorive ćelije u Ujedinjenom Kraljestvu, Hydrogenesis, nalazi se u luci Bristol Harbour, a za cilj ima tijekom ljetnih mjeseci demonstrirati praktične i komercijalne prednosti tehnologije gorivih ćelija.

Hydrogenesis je u vlasništvu Bristol Hydrogen Boats, konzorcija kojeg čine No.7 Boat Trips, Bristol Packet i Auriga Energy, kompanija koja je i razvila sustav vodikovih gorivih ćelija, dok Air Products osigurava sam vodik i postaju za punjenje koja se nalazi u luci.

Gradsko vijeće Bristol-a osiguralo je, kroz inicijativu Bristol Green Capital početno financiranje u iznosu od 225.000 funti, a grad je nedavno dobio i nagradu, odnosno status European Green Capital 2015. Sam projekt Hydrogenesis za cilj ima započeti revoluciju upotrebe zelenih tehnologija i novih područja gospodarskog razvoja u Bristol-u.

Do sada je Hydrogenesis dokazao mogućnost rada u svim vremenskim uvjetima, što pokazuje prednosti i konkurentnost novih tehnologija gorivih ćelija u sektoru pomorskog prijevoza. Ovaj projekt osigurao je Bristol-u mjesto na svjetskoj karti gradova pionira rastuće tehnologije iskorištavanja vodika, izjavio je Jas Singh, rukovodeći direktor u Auriga Energy i glasnogovornik konzorcija.

HydrogenesisTrajekt je svoju prvu vožnju odradio još u kolovozu 2012. godine iz luke Bristol Harbour. Njegova ukupna dužina iznosi 11 metara, a može prevesti 12 putnika; s komercijalnim vožnjama započeo je u veljači i nastaviti će je do kraja kolovoza, nakon čega će postaja za punjenje biti rastavljena, kao dio početnih planiranih radova. Sam vodik nalazi se skladišten u spremniku pod tlakom od 350 bar. Uz to, trajekt se napaja pomoću četiri gorive ćelije Auriga Energy air-cooled PEM fuel cell, koje osiguravaju 12 kW konstantne snage na 48 V. Jedinica Auriga Energy Power Management Unit kontrolira isporuku kombinirane snage do propelera pomoću dva motora Lynch s permanentnim magnetima.

Ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvo namjerava smanjiti emisije u transportnom sektoru, vodik mora biti dio budućeg transportnog miksa, naglašava Dr. Emma Guthrie menadžerica za razvoj poslovanja u odjelu Hydrogen Energy Systems u Air Products. Tehnologija transporta pomoću vodika ima značajno manji utjecaj na okoliš od tradicionalnih benzinskih i dizel motora, što bi u budućnosti značajno smanjilo postojeće zagađenje zraka i vode u lukama, te bi proizvodilo značajno manju razinu buke s obzirom da je tehnologija gorivih ćelija gotovo bešumna.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com/

Tags:     vodikove ćelije      gorive ćelije      Hydrogenesis      Ujedinjeno Kraljevstvo      trajekt
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?