Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Australska CPV elektrana mogla bi biti najveća do sada E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 19 Srpanj 2013 09:35

Prije nekoliko dana Solar Systems je otvorio elektranu koncentrirane sunčeve energije koja bi mogla biti najveća takva izgrađena elektrana u Australiji do sada. Riječ je o objektu Mildura Solar Demonstration Facility, snage 1,5 MW.

Elektrana se nalazi na sjeverozapadu Victorie, spojena je na elektroenergetsku mrežu, te proizvodi dovoljno energije za opskrbu 500 kućanstava čime smanjuje emisije za oko 4.200 tona godišnje. Ugovor o isporuci električne energije potpisan je još 2012. godine s kompanijom Diamond Energy.

Mildura se sastoji od 40 individualnih solarnih tanjura, a zamišljena je kao demonstracijski centar dizajniran kako bi se dokazalo da tehnologija koncentriranih fotonaponskih tanjura, koje proizvodi Solar System, može puzdano i financijski učinkovito proizvoditi električnu energiju. Elektrana za cilj ima procijeniti točnu financijsku učinkovitost same tehnologije prije nastavka razvoja i postavljanja istih elektrana većeg kapaciteta.

Mildura

U planu je s vremenom proširiti Mildura elektranu do snage 100 MW, pri čemu bi sadržavala oko 2.000 tanjura i proizvodila dovoljno električne energije za opskrbu 40.000 kućanstava. Početak izgradnje očekuje se krajem 2014. godine, što trenutno ovisi o uspjehu postojećih 1,5 MW i izdavanju dodatnih dozvola. Nakon što bude izgrađena, očekuje se da će upravo ova elektrana biti najveća elektrana tog tipa u Australiji, te jedna od najvećih u svijetu.

Ulaganja u velike projekte sunčeve energije značajno rastu kako tehnologija napreduje. Svjetski kapacitet velikih sunčanih elektrana (snage 10 MW i više) trenutno premašuje 14 GW, od kojih je 4 GW postavljeno u 2012. godini, a u 2009. godini postavljen je tek 1 GW. To predstavlja svjetsko tržište u vrijednosti od oko 15 milijardi dolara godišnje, uz nastavak ovakavog značajnog rasta koji bi trebao trajati još dva desetljeća, izjavio je Michael Goldsworthy, glavni izvršni direktor u Silex Systems, čija je podružnica Solar Systems.

Kompanija Solar Systems traži mogućnosti daljnjih ulaganja u velike projekte, snage između 10 i 50 MW, koji bi se nalazili u Australiji, ali i inozemnim tržištima kao što su Bliski Istok i S.A.D. Dovršetak izgradnje demonstracijskog centra, snage 1 MW, u mjestu Nofa u Saudijskoj Arabiji očekuje se još ove godine.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com/

Tags:     Australija      Mildura      CPV      koncentrirana sunčeva energija      FN      fotonapon      Solar Systems
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?