Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Rastu investicije u svjetske obnovljive izvore energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 15 Srpanj 2013 22:05

Svjetske investicije u čistu energiju u drugom kvartalu su rasle 22% u odnosu na prvi kvartal i to zbog rasta financiranja projekata solara i vjetra te 170% rast u kapitalnim financiranjima za specijalne tvrkte na javnim tržištima.

Investicije su narasle na 53,1 milijardu dolara, a rast je predvodio SAD kojem su investicije rasle 155% u odnosu na slabi prvi kvartal na 9,5 milijardi dolara, Kini su rasle 63% na 13,8 milijardi dolara, a Južnoafrička Republika (JAR) je sa skoro ničeg skočila na 2,8 milijardi dolara.

Kina je najviše investirala u OIE u drugom kvartalu, drugi je SAD, treći je Japan kojem su investicije pale 5% na 7,6 milijardi dolara, četvrti je JAR, peta Australija čije su investicije skočile šest puta na 2,3 milijarde dolara. Od Europskih zemalja Njemačka je bila prva sa 1,9 milijardi dolara, što je veliki pad sa 6,3 milijarde u prvo kvartalu. Velika Britanija je druga sa 1,7 milijardi dolara, što je pad sa 2,8 milijardi, a Francuska i Italija su idući sa 1,2 milijarde dolara.

Europa je postigla negativni rekord sa 9,5 milijardi dolara investicija u drugom kvartalu pri čemu je to pad od 44% u odnosu na prošli kvartal, te najgori kvartalni rezultat u zadnjih šest godina. Zbog toga su ukupne investicije u prva dva kvartala 16% ispod prošlogodišnje razine.

Ovi rezultati kombinacija dobrih i loših vijesti, pri čemu je dobro što se SAD oporavlja od toga što je njihov PTC program u zadnji trenutak produžen, dok je loše što Europu pogađaju nesigurnost politike i smanjivanje poticaja za OIE u pojedinim državama.

Od većih projekata je financiranje dobila 681 MW solarna elektrana u Kaliforniji od Mid Americana vrijedna 2,5 milijardi dolara i prva faza EDF-ove vjetroelektrane Blackspring Ridge snage 299 MW vrijedna 588 milijuna dolara.

Investicije u male fotonaponske elektrane manje od 1 MW su ostvarile 17 milijardi dolara investicija što je u skladu sa prvim kvartalom, ali je 15% manje nego prošle godine i to ponajviše zbog cijene fotonaponskih panela. Investicije javnih tržišta u čistu energiju su bile 3,8 milijardi dolara što je najveći iznos u zadnje dvije godine. Dionice tvrtki su tokom drugog kvartala rasle 14%.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     obnovljivi izvori energije      investicije      čista energija      sad      kina      japan      jar      australija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?