Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Njemačka: 100% obnovljiva energija, pa i više E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 09 Srpanj 2013 19:25

Dok mnoge zemlje još uvijek raspravljaju da li je 100% obnovljivi energetski sustav, ili „samo“ 100% obnovljiva električna energija, uopće teoretski ostvariv, čini se da se Njemačka više ne zamara takvim sumnjama; neki su čak uvjereni kako je 100% obnovljivi energetski sustav ostvariv u razdoblju od svega nekoliko desetljeća.

Njemački razvoj obnovljivih izvora energije novinari obično prikazuju kroz minimalne cijene koji se zasnivaju na troškovima tehnologije, u kombinaciji sa atraktivnim poticajnim tarifama, te kroz navodne „velika vladine“ programe. Ovakav način gledanja situacije zapravo ne dovodi do izražaja važne detalje koji uistinu mogu objasniti njemački razvoj obnovljivih izvora energije.

Jedan od najvažnijih detalja značajnog razvoja nalazi se u činjenici da uspjeh obnovljivih izvora u prošlom desetljeću uglavnom proizlazi iz pionirskog razvoja regija, pokrajina i lokalnih zajednica, koje su dobrim rezultatima dalje prenosile pozitivne efekte razvoja obnovljivih izvora energije.

Za bolje razumijevanje što je stvarno moguće postići, mogu se sagledati primjeri tri, od ukupno 295 najrazvijenija okruga, odnosno aministrativnih područja, po pitanju udjela obnovljivih izvora energije u njihovom regionalnom energetskom miksu. To su: Nordfriesland, koji je u 2012. godini proizveo 260% električne energije iz obnovljivih izvora, Prignitz, sa 261%, te Dithmarschen, sa 280%.

Nordfriesland

Prignitz

Dithmarschen

Sam popis okruga koji proizvode više od 100% električne energije iz obnovljih izvora znatno je duži od ova tri okruga, dok se istovremeno popis okruga s manje od 10% proizvedene energije iz obnovljivih izvora sve brže smanjuje, na što utječu pozitivna iskustva okolnih lokalnih zajednica, te sve brži razvoj tehnologije i sve veći pad cijena obnovljih izvora energije. Uz to, potencijal energije vjetra, najjeftinijeg oblika obnovljivog izvora energije, u Njemačkoj je dugo vremena bio podcijenjen, a prema posljednjim podacima oko 13,8% države pogodno je za iskorištavanje energije vjetra.

Potencijal energije vjetra

Istovremeno sektor energije sunca i njegovih 80.000 do 100.000 zaposlenika svakodnevno radi na proširenju portfelja i ponudi novih, pametnih rješenja, uz sklapanje partnerstva s drugim pouzdanim njemačkim industrijama, kao što je skladištenje energije, upravljanje mrežom, i sl.

Regije

Mnoge njemačke regije već su objavile svoju 100% elektroenergetsku neovisnost, pa i ciljeve za 100% energetsku neovisnost, te čine sve kako bi proširile svoja iskustva i poboljšala individualan razvoj. Cijene energije gotovo se svakodnevno smanjuju i na razinama kućanstava i na indutrijskoj razini, zbog čega čak 30% njemačkih kompanija planiraju svoja ulaganja u kapacitete obnovljivih izvora energije. Njemačka bi svakako mogla započeti energetsku revoluciju, te dokazati kako je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora dostatna za sve energetske potrebe, te da na taj način ne predstvalja nikakav problem.

 

Izvor: http://reneweconomy.com.au/

Tags:     Njemačka      100% energetska neovisnost      elektroenergetska neovisnost      Nordfriesland      Prignitz      Dithmarschen
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?