Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Cestovni prijevoz: obnovljivi bi mogli biti konkurentni fosilnim gorivima do 2020. godine E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 04 Srpanj 2013 14:12

Najnovije istraživanje, provedeno od strane IRENA-e pokazuje da bi do 2020. godine biogoriva, biometan i električna vozila mogli postati konkurentni konvencionalnim prijevoznim rješenjima, a sve ukoliko se poticaji unaprijede i prilagode.

IRENAInternational Renewable Energy Agency (IRENA) opisala je svoje izvješće pod nazivom „Road Transport: The Cost of Renewable Solutions“, kao izrazito pozitivno za upotrebu obnovljivih izvora energije u cestovnom prijevozu nakon 2020. godine. Samo istraživanje i dobiveni rezultati vrlo su pozitivni, no kontinuirana istraživanja i razvoj, financirana kroz javne i privatne fondove ostaju od ključne važnosti kao i kontinuirano ulaganje u postaje za punjenje električnih vozila i vozila na biometan.

Svi znakovi su obećavajući, trenutno se odvija niz istraživanja razvoja tehnologije što bi trebalo povećati učinkovitost, pouzdanost i isplativost inovativnih, novih, obnovljivih goriva za prijevoz, izjavio je generalni direktor IRENA-e, Adnan Z. Amin. Električna vozila, koja upotrebljavaju električnu energiju proizvedenu obnovljivim izvorima energije, također su dio sve snažnije konkurentnosti, uz sve veću proizvodnju komercijalnih hibrida i u potpunosti električnih vozila od strane nekoliko vodećih svjetskih proizvođača, a njihova cijena smanjivati će se daljnjim razvojem i širom, masovnijom proizvodnjom i prodajom.

Jedino spoticanje moguće je po pitanju poticaja, koji su kod fosilnih goriva još uvijek najveći. Kašnjenje i zadržavanje razvoja poticajnih okvira u sektoru prijevoza za navedene obnovljive izvore energije u ovoj fazi bi moglo rezultirati kočenjem napretka i nemogučnošću ostvarivanja budućih ciljeva, istaknuo je Amin. Upotreba obnovljivh izvora energije u sektoru prijevoza izrazito je niska i čini tek 2,5% ukupne potrošnje goriva za sve načine prijevoza, odnosno 3,3% za cestovni prijevoz.

Konvencionalna biogoriva pretrpjela su niz financijskih problema povećanjem cijene sirovine, dok se napredna biogoriva tek počinju proizvoditi za komercijalnu upotrebu i zahtijevaju daljnju podršku kroz istraživanja i razvoj tehnologija koje će ih učiniti financijski dostupnijima.

Izvješće je izdano jučer u sjedištu Ujedinjenih naroda u Ženevi prilikom godišnjeg skupa vijeća UN Economic and Social Council (ECOSOC), a u potpunosti je dostupno ovdje.

 

Izvor: http://www.irena.org/

Tags:     IRENA      konkurentnost      cestovni prijevot      transport      električna vozila      biogoriva      biometanol
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?