Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Obnovljivi izvori energije bi trebali obići plinske elektrane u svjetskoj proizvodnji električne energije do 2016. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 27 Lipanj 2013 21:24

Proizvodnja električne energije iz hidroelektrana, solara, vjetra i drugih obnovljivih izvora energije bi trebala nadmašiti proizvodnju iz plinskih elektrana do 2016. godine, te imati dvostruku veću proizvodnju od nuklearnih elektrana. Ovu procjenu je objavio IEA danas u svom drugom godišnjem izvještaju Medium-Term Renewable Energy Market Report (MTRMR).

Prema MTRMR-u, unatoč ekonomskoj krizi obnovljivi izvori energije će narasti za 40% u idući pet godina, te su time najbrže rastući izvor električne energije u svijetu. Do 2018. bi udio obnovljivih izvora energije trebao biti skoro 25%, dok je 2011. bio oko 20%. Pri tome će se udio obnovljivih bez hidroelektrana udvostručiti na otprilike 8% do 2018., sa samo 4% 2011., odnosno 2% 2006. godine.

Predviđanja za ovako veliki rast su napravljena na osnovu impresivnog rasta prošle godine koji je iznosio 8% unatoč ekonomskoj krizi, te industrijskom i političkom kontekstu u nekim područjima. U apsolutnim brojkama prošle godine je proizvodnja iz obnovljivih bila 4.860 TWh što je više od godišnje potrošnje električne energije Kine.

Postoje dva glavna razloga za pozitivnu budućnost proizvodnje iz obnovljivih izvora energije. Prvo, investicije i gradnja su se ubrzali na nadolazećim tržištima gdje obnovljivi izvori energije služe za pokrivanje rastućih potreba za električnom energijom, te za borbu protiv klimatskih promjena. Predvođene Kinom one bi trebale činiti 2/3 u svjetskom rastu proizvodnje iz obnovljivih izvora energije do 2018. godine. Drugi razlog je pak troškovna konkurentnost obnovljivih izvora energije, pri čemu su vjetar i solar na nekim tržištima to i dostigli, a hidroelektrane i geotermalne elektrane su već dugo vremena konkurentne.

Izvor: www.iea.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?