Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

REN21 objavio svoj izvještaj za obnovljive izvore energije u 2012. godini E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 24 Lipanj 2013 08:07

12. lipnja su lansirana dva sestrinska izvještaja REN21 Renewables 2013 Global Status Report i Frankfurt School- UNEP/BNEF izvještaj Renewable Energy Investment 2013.

Prema izvještajima, svjetska potražnja za obnovljivim izvorima energije je nastavila rasti prošle i pretprošle godine, te je isporučila otprilike 19% konačne svjetske potrebe za električnom energijom 2011. godine, pri čemu je malo manje od pola ostvareno tradicionalnim korištenjem biomase.

Po drugi put od 2006. se dogodilo da su svjetske investicije u obnovljive izvore energije za prošlu godinu bile manje nego godinu ranije, i to za 12%, a kao glavni razlog se navode dramatično manje cijene solara, te slabija tržišta SAD-a i Europske Unije. Ipak, sa 244 milijardi dolara investicija (uključujući male hidroelektrane), godina je bila druga najbolja u povijesti za invesiticije u obnovljive izvore energije. Zemlje u razvoju su prošle godine investirale 112 miljardi dolara naspram 132 milijarde dolara u razvijenim zemljama, što je dramatična promjena u odnosu na samo pet godina ranije kada je investirano 2,5 puta više u razvijenim zemljama. Sada je ta razlika samo 18%.

Što se tiče ukupne instalirane snage obnovljivih izvora energije prošla godina je bila rekordna sa 115 GW novi izvora, što je ukupno nešto više od pola svih novoinstaliranih elektrana prošle godine. Od 138 država sa obnovljivim ciljevima ili politikom, dvije trećine su u zemljama u razvoju.

Ukupno instalirana snaga OIE je sada 1.470 GW, što je porast od 8,5% u odnosu na godinu ranije. Vjetar čini 39% novoinstalirane snage, solar i hidroelektrane imaju udio od po 26%. Solar je prešao ukupnu granicu od 100 GW instalirane snage, te time preuzeo treću poziciju od biomase među ukupnim instalacijama svih obnovljivih izvora energije.

Vodeća svjetska zemlja u investicijama je Kina sa porastom investicija od 22%, što je ukupno 67 milijardi dolara. Veliki rast je ostvaren u Južnoafričkoj Republici, Maroku, Meksiku, Čileu i Keniji, dok su Bliski istok i Afrika pokazali najveći regionalni rast od 228%, na ukupno 12 milijardi dolara.

Prošle godine je na svjetskoj razini otprilike 5,7 milijuna stanovnika radilo direktno ili indirektno u sektoru obnovljivih izvora energije. Većina radnika je još uvijek na starim tržištima kao što su EU, Brazil, Kina, SAD i Indija. Ipak, sve više poslova se otvara i u zemljama u razvoju, i to posebno u sektoru elektrana koje se ne spjajaju na mrežu.

Za više informacija o samom izvještaju otvorite slijedeći link.

Tags:     ren21      obnovljivi izvori energije      biomasa      električna energija      vjetroelektrane      hidroelektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?