Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Veliki igrači u energiji vjetra i hidroenergiji ciljaju na energiju oceana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 21 Listopad 2010 22:06

Veliki porast pilot projekata koji se bave energijom oceana daju signal o mogućem dramatičnom rastu u toj industrijskoj grani.

Nakon što je 2009. godine instalirano samo nekoliko pilot projekata, u 2010. i 2011. očekuje se testiranje čak 45 projekata na energiju valova i plime i oseke. To su rezultati istraživanja tržišta IHS-a. IHS procjenjuje da je trenutačno 1,8 GW projekata u 16 zemalja u različitim fazama razvoja, i svi oni čekaju rezultate pilot projekata.

Velika Britanija je trenutačno vodeće tržište za energiju oceana zahvaljujući poticajima vlade, i u njoj se tokom idućih pet godina planira izgradnja 300 MW projekata, unatoč nedavnom odustajanju od velikog projekta Severn, koji je trebao koristiti energiju plime i oseke. Britanska vlada do 2020. planira dodati 1,3 GW energije oceana čime bi dostigla obnovljive ciljeve za 2020. Ostali jaki igrači u tom sektoru su Irska, Francuska, Portugal, Južna Koreja i Australija, te će zajedno s Velikom Britanijom biti glavni fokus industrije do kraja desetljeća.

Očekuje se da će od tih tehnologija prva sazrijeti tehnologija plime i oseke. To je ponajprije rezultat sličnosti te tehnologije sa tehnologijom velikih hidroelektrana, zbog čega su u to tržište u zadnje dvije godine ušla tri najveća svjetska proizvođača turbina: Andritz Hydro, Alstom Hydro i Voith Hydro. Time će cijena i tehnološki izazovi te tehnologije brzo biti smanjeni odnosno uklonjeni.

Neki od najvećih elektroprivreda se također polako uključuju u oceanski sektor, i to ponajprije one koje su se već uključile u priobalni vjetar. To su Iberdola-Scottish Power, Vattenfall, RWE i SSE. Uglavnom sudjeluju u joint venture razvoju projekata.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?