Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Povezivanje obnovljivih može spriječiti nedostatke u mreži E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 27 Svibanj 2013 12:47

Najnovija njemačka studja pokazuje kako je probleme povremene nedostupnosti električne energije iz obovljivih izvora energije moguće riješiti povezivanjem sunčanih elektrana, vjetroelektrana i elektrana na bioplin.

Obnovljivi.comKritičari obnovljivih izvora energije ističu kako su vjetroelektrane i sunčane elektrane intermitentni proizvođači električne energije, zbog čega su im potrebna fosilna goriva koja mogu nadoknaditi prizvodnju u vremenima nedostatka prizvodnje. No, njemački istraživači uspjeli su dokazati kako to nije slučaj.

Vještim kombiniranjem izlazne snage nekoliko sunčanih elektrana, vjetroelektrana i elektrana na bioplin u elektroenergetsku mrežu moguće je pružiti stabilnu energiju 24 sata dnevno bez straha od ispadanja, tvrde u Institutu za energiju vjetra i tehnologiju energetskih sustava (IWES) u Kasselu. Za Njemačku, koja je okrenula leđa nuklearnoj energiji, te provodi značajna istraživanja svih oblika obnovljivih izvora energije, ovo je vrlo važan napredak.

Njemačka ima zahtjevan sektor industrije, kojem je potrebna značajna količina stabilne elektroenergetske isporuke, pa je određeni dio stručnjaka smatrao kako takvi zahtijevi neće moći biti zadovoljeni bez zadržavanja nekoliko nuklearnih elektrana ili elektrana na fosilna goriva. Riješavanje ovog problema postalo je prioritet, pa posljednja istraživanja pokazuju kako određene dane u godini električna energija proizvedena iz energije sunca, vjetra, biomase, vode i geotermalna energija već sada zadovoljavaju više od polovine potreba za energijom u Njemačkoj.

Samo istraživanje financirano je od strane njemačkog Ministarstva za okoliš, a za cilj ima dokazati kako bi njemačka elektroenergetska mreža u potpunosti mogla funkcionirati pomoću obnovljivih izvora energije. Kurt Rohrig, zamjenik direktora u IWES-u, izjavio je kako svaki izvor energije, bilo da je riječ o vjetru, Suncu ili bioplinu, ima svoje prednosti i nedostatke; pa ukoliko uspješno kombiniramo različite karakteristike obnovljivih izvora možemo osigurati sigurnu isporuku energije.

Ideja je da nekoliko manjih elektrana isporučuje energiju u mrežu, no da, upotrebom računala koja bi kontrolirala razinu isporuke, djeluju poput jedne velike elektrane. Istraživači su povezali 25 elektrana nominalne snage 120 MW, a višak energije moguće je upotrebljavati za punjenje električnih vozila i utisno skladištenje kod kojeg se voda potiskuje kako bi stvarala energiju u hidroelektrani.

Kada nekoliko manjih proizvođača međusobno surađuje regionalne razlike energije vjetra i Sunca balansiraju se u mreži, te mogu biti dodatno podržane kontroliranom upotrebom bioplina. Višak energije uvijek je moguće, na nekoliko načina, skladištiti za kasniju upotrebu.

Kasper Knorr, voditelj projekta poznatijeg kao Combined Power Plant 2, ističe kako je ideja osigurati da se potrošači konstantno opskrbljuju s električnom energijom od 230 V, uz frekvenciju od 50 Hz. Postojeći elektroenergetski sustav napaja se od nekoliko velikih proizvođača, dok će u novom sustavu, uz nekoliko desetaka manjih proizvođača, biti potrebno i nekoliko dodatnih postojenja koja će stabilizirati napon sustava. Sam projekt podupire nekoliko velikih i važnih njemačkih kompanija koje su izuzetno aktivne u sektoru obnovljivih izvora energije kao što je Siemens.

 

Izvor: http://standardenergysupplycompany.blogspot.com/

Tags:     energija sunca      energija vjetra      biomasa      bioplin      istraživanje      Njemačka      IWES
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?