Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kompanije teže smanjenju emisija za 30% E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 21 Listopad 2010 19:12

Pohvalno je vidjeti kako neke od vodećih kompanija smanjuju izvor štetnih emisija za čak 30%, dok se takve odluke ministri zaštite okoliša u EU još uvijek pribojavaju.

29 kompanija, uključujući BNP Paribas, Google, Unilever i Vodafone potpisale su deklaraciju koja je predložena institucijama Europske unije, a zahtijeva pooštrenje ciljeva vezanih za smanjenje emisija i usporavanje klimatskih promijena.

Deklaracija podupire tvrdnje koje su nedavno iznjeli ministri Danske, Francuske, Njemačke i Velike Britanije o činjenici da bi smanjenje dozvoljenih emisija doprinjelo povećanju ekonomskog rasta i otvaranju novih poslova. Ovu tvrdnju je prošlog tjedna na debati u Brisselu, koju je organizirala EWEA, poduprijela i Connie Hedegaard, europska povjerenica za klimatske promijene.

EWEA, koja broji 650 članova, od kojih su mnogi i same kompanije, smatra kako bi povećanje smanjenja emisija na 30% bilo presudno za europsku ekonomiju i očuvanje okoliša.

Suprotno tome, organizacija BusinessEurope, koja predstavlja kompanije u Europskoj uniji, tvrdi kako je pooštrenje smanjenja emisija preuranjeno, te kontraproduktivno.

Prošli tjedan je 27 ministara za zaštitu okoliša u Europskoj uniji odgodilo donošenje odluke o dodatnom pooštravanju smanjenja emisjija, te su zatražili od Europske komisije nove analize predviđanja emisija CO2 do 2050. godine.

Deklaraciju o dodatnom smanjenju predvode Climate Group, Cambridge Programme for Sustainability Leadership, i WWF Climate Savers Programme, a podržana je od strane mnogih vodećih kompanija kao što su: Acciona, Alstom, Asda, Atkins, Barilla, BNP Paribas, BSkyB, Capgemini, Centrica plc, Climate Change Capital, Crédit Agricole, DHV Group, Elopak, Eneco, F&C Asset Management, GE Energy, Johnson Controls Inc, Kingfisher, Google, Marks and Spencer, Nike, Philips Lighting, SKAI Group of Companies, Sony Europe, Standard Life, Swiss Re, Tryg, Thames Water, Unilever and Vodafone.

Deklaraciju je moguće pročitati na http://www.theclimategroup.org/_assets/files/Business-Declaration-on-Increasing-Europes-Climate-Ambition_1.pdf

Izvor: blog.ewea.org

Tags:
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?