Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Pregled tržišta fotonaponskih pretvarača E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 23 Travanj 2013 12:28

Prošle je godine prodaja pretvarača porasla za 5%, odnosno na 31 GW, uz pad potražnje na europskom tržištu i povećanje potražnje na azijskom. Konkurentnost se povećava sve većim brojem malih tvrtki koje ostvaruju značajan rast.

Rast tržišta Prema najnovijem istraživanju, provedenom od strane IMS Research, u 2012. godini prodaja pretvarača iznosila je 7,1 milijardi dolara, te je zabilježen rast sa 27 GW u 2011. godini na 31 GW, što je rekordna količina. Unatoč izraženom rastu, rasle su i cijene, pa je u smislu dobiti ostvaren tek nešto manji rast. No, i to je dobra vijest s obzirom na relativno loše tržišne uvijete, zaključio je Sam Wilkinson, analitičar u IMS Research.

GTM Research procjenjuje da je tržište zabilježilo rast zbog malih komercijalnih sustava snage od 10 do 100 kW, te sunčanih elektrana većih od 500 kW. Sustavi za kućanstva manji od 20 kW nisu zabilježili poseban rast, a veliki komercijalni sustavi snage od 100 do 500 kW čak su zabilježili i pad.

Analitičari su zaključili kako je 60% ukupnog rasta ostvareno u Aziji. No, iako u Kini FN sustavi ostvaruju najveći rast, zemlja još uvijek nema vodećeg proizvođača pretvarača. Azijska potražnja krenula je s rastom u zadnjoj četvrtini, omogućavajući na taj način proizvođačima da spase godinu nakon slabe potražne na europskom tržištu. Uz to, potražnja je bila i neočekivano mala na tržištima Bliskog istoka i Afrike, koji su u zadnjoj četvrtini godine zabilježili pad od 20%.

Njemačka kompanija SMA i dalje je vodeća u ovom području, iako je prošle godine zabilježila pad zarade od 200 milijuna eura. Iako je kompanija uspjela prodati 7,2 GW pretvarača, ta brojka predstavlja pad od 400 MW, što je svejedno dovoljno da SMA bude najveći proizvođač. SMA-ov udio na tržištu smanjio se za 20%, što je najniži postotak u posljednjih šest godina, no SMA, Kaco, Fronius i Refusol (svi iz Europe) zajedno i dalje opskrbljuju više od polovine svjetskog tržišta pretvarača.

Konkurentnost se povećava, pa su tako samo u zadnjoj četvrtini 2012. godine ove četiri kompanije opskrbile samo 30% tržišta. Najveću konkurentnost predstavljaju: Advanced Energy Industries - Fort Collins (Kolorado), Enphase Energy - Petaluma (Kalifornija), Danfoss - Nordborg (Danska) i Omron Corporation - Kyoto (Japan). Uz to, Power One – Camarillo (Kalifornija) ostaje drugi vodeći proizvođač pretvarača, a u ožujku je kompanija započela strateško partnerstvo s japanskom kompanijom Panasonic. Za razliku od SMA, Power One zabilježio je rast sa 2.9 GW u 2011. godini na 3.6 GW prošle godine.

 

Izvor: http://www.renewablesinternational.net/

Tags:     pretvarači      FN sustavi      GTM      IMS Research      istraživanja      europsko tržište      azijsko tržište      inverteri
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?