Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Puštanje u rad najveće fotonaponske elektrane u Africi E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 23 Travanj 2013 10:44

Nova elektrana nalazi se u glavnom gradu Nouakchotta, a snagom od 15 MW trenutno je najveća fotonaponska elektrana u Africi. Proizvodnjom električne energije zadovoljiti će 10% potražnje Mauritanije i opskrbljivati će gotovo 10.000 kućanstava u Nouakchottu. Istovremeno će smanjiti emisije CO2 za oko 21.225 tona godišnje.

Agencija IRENA pozdravila je otvaranje elektrane, a Adnan Z. Amin, generalni direktor IRENA-e, istaknuo je kako obnovljivi izvori energije na svjetskoj razini imaju značajan potencijal zadovoljiti rastuće potrebe za energijom, te je, uz konstantan razvoj tehnologije, upravo sada najbolje vrijeme za obnovljive izvore energije.

Do danas je mauritanijska elektroenergetska mreža, kao i u drugim afričkim zemljama, ovisila isključivo o skupim fosilnim gorivima, što je rezultiralo mnogim pitanjima energetske nesigurnosti i održivosti. Uz to, potražnja za energijom u 2012. godini rasla je za 12%, što je stvaralo pritisak na 144 MW kapaciteta i rezultiralo sa nekoliko prekida u isporuci energije.

Najveća FN elektrana u Mauritaniji

Pristup energiji put je za gospodarske i socijalne prilike, a uvođenje električne energije kroz održive izvore od ključne je važnosti kako bi stanovnicima osigurali osnovne potrebe, te poboljšali infrastrukturu i dugoročan gospodarski rast, istaknuo je predsjednik Mauritanije, Mohamed Ould Abdel Aziz prilikom otvaranja elektrane.

Uz značajne potencijale energije vjetra i Sunca, Mauritanija ima mogućnost osigurati značajan udio električne energije iz čistih, sigurnih i održivih izvora energije. Samim potencijalom energija vjetra mogla bi zadovoljiti četiri puta više od sadašnje godišnje potražnje za energijom.

 

Izvor: http://www.irena.org/

Tags:     Afrika      fotonapon      FN sustav      Maurijatnija      IRENA
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?