Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Najveća elektrana na oceansku toplinsku energiju se planira u Kini E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 22 Travanj 2013 17:02

Lockheed Martin je objavio da će u partnerstvu sa Reignwood Group graditi najveću OTEC (ocean thermal energy conversion) elektranu na moru pokraj juga Kine.

OTEC proces koristi razliku temperature između hladnije vode dubokog oceana i tople vode na površini za proizvodnju električne energije. Do sada nije izgrađeno puno ovakvih elektrana, a ovaj pilot projekt plutajuće elektrane će imati snagu od 10 MW električne energije, što će biti dovoljno za cjelokupnu opskrbu odmarališta Reignwood Group koje se nalazi na obali.

Za razliku od drugih obnovljivih izvora energije kao što su solar i vjetar OTEC elektrane mogu raditi konstantno na mjestima sa toplom, tropskom klimom. Na samoj lokaciji će se koristiti zatvoreni sustav za OTEC elektranu. Ovo će biti prva OTEC elektrana za Lockheed Martin, nakon što su odustali od takve elektrane na Havajima. Tehnologija za OTEC je iznimno skupa pošto se mora napraviti platforma na moru koja će pumpati hladnu vodu iz dubine oceana, ali se Lockheed nada da će se troškovi isplatiti.

Lockheed planira tokom idućeg desetljeća razviti komercijalne OTEC elektrane koje će imati snage od 10 do 100 MW. Gradnja u Kini bi trebala početi iduće godine.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     lockheed martin      elektrana      oceanska toplinska energija      kina      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?