Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Nakon solarne ćelije, First Solar postavio svjetski rekord i u efikasnosti CdTe solarnog modula E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 12 Travanj 2013 05:52

First Solar je objavio da je postigao rekordnu efikasnost od 16,1% na području cijelog modula, što je dodatno potvrđeno od strane Američkog Državnog laboratorija za obnovljive izvore energije (NREL).

Ovaj rezultat je veliki napredak u odnosu na prijašnji rekord iz siječnja prošle godine kada je postignuto 14,4%. Osim toga, First Solar je odvojeno postavio rekord za napon otvorenog kruga CdTe (kadmij-telur), što je kritičan parametar za performanse fotonapona, od 903,2 milivolta (mV) prema cerfiticiranom mjerenju NREL-a. Ovo je prvi veći porast takvog napona u zadnjih deset godina istraživanja i razvoja. Oba nova rekorda su stigla samo nekoliko tjedana nakon novih rekorda u efikasnost solarnih ćelija o čemu smo već pisali.

First Solar je najavio i novu evoluciju svoje platforme fotonaponskih modula Series 3 Black, koja uključuje najnoviji napredak u efikasnosti kao i nove mogućnosti kojima se poboljšavaju performanse tih modula u velikim elektranama. Osim toga su nedavno i kupili start-up tvrtku TetraSun koja je razvila novu generaciju arhitekture za solarne fotonaponske ćelije.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     first solar      rekordna efikasnost      solarni moduli      nrel
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?