Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

70% Europljana smatra kako bi obnovljivi izvori energije trebali imali prioritet E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 10 Travanj 2013 12:15

Prema istraživanju Eurobarometer-a, čak 70% Europljana smatra kako bi obnovljivi izvori energije trebali imati prioritet kao energetski izbor u slijedećih 30 godina.

Istraživanje pod nazivom „Stavovi Europljana prema kvaliteti zraka“, objavljeno ranije ove godine, pokazalo je kako 70% građana želi obnovljive izvore energije, dok tek 9% njih želi podržati upotrebu nekonvencionalnih fosilnih goriva, kao što je plin iz škriljca, a 8% i dalje želi podržati upotrebu konvencionalna fosilna goriva. U svih 27 zemalja članica obnovljivi izvori energije imaju prioritet pri izboru energenata u slijedećih trideset godina.

Udio građana koji prioritet stavljaju na obnovljive izvore energije u Portugalu raste čak do 82%, a 81% iznosi u Austriji, Španjolskoj, Njemačkoj i Danskoj. Samo u dvije zemlje taj postotak bio je manji od polovine; u Bugarskoj iznosi 45%, a u Rumunjskoj 49%, no u obje zemlje obnovljivi su i dalje najpopularniji izbor.

Tri četvrtine ispitanih građana smatra kako bi bili zabrinuti da se plinski škriljci nalaze u njihovom susjedstvu, dok samo 7% ne pokazuje nikakvu zabrinutost. Najviše zabrinutih građana po tom pitanju nalazi se u Francuskoj (89%), Njemačkoj (82%), Irskoj (81%), Luksemburgu (81%) i Austriji (80%). Poljska je jedina zemlja u kojoj manje od polovine građana nije zabrinuto (49%).

Eurobarometer anketa

S obzirom da je do 2020. godine, kada bi Europska Unija trebala ostvariti 20% obnovljivih izvora u ukupnom energetskom miksu, preostalo još sedam godina, ovo je dobar pokazatelj popularnosti obnovljivih izvora energije svim donosiocima zakona i ciljeva za razdoblje nakon 2020. godine.

Krajem prošlog mjeseca Europska komisija objavila je zeleno izvješće na temu „Smjernice 2030 za klimatska i energetska zakonodavstva“ kojim se ističu ciljevi za 2030. godinu koji su od ključne političke važnosti. EWEA već dulje vrijeme zagovara da se ciljevi za 2030. godinu, i nakon, izrade sukladno uspjehu postojećih ciljeva, što bi potaknulo Europu da nastavi ostvarivati značajna smanjenja emisija stakleničkih plinova, povećanja novih radnih mjesta i povećanje energetske sigurnosti, te bi omogućilo održiv razvoj sektora obnovljivih izvora energije pružajući investitorima sigurnost potrebnu za dugoročne investicije.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     anketa      2030      Europska Unija      udio obnovljviih izvora
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?