Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

TÜV Rheinland predstavio prvi solarni simulator za CPV module E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 22 Ožujak 2013 16:40

Stručnjacima u kompaniji TÜV Rheinland PTL, iz Arizone, bile su potrebne dvije godine za razvoj solarnog simulatora za CPV module.

Obnovljivi.comPrema izjavi kompanije TÜV Rheinland, pomoću ovog simulatora konačno je moguće točnije izvršiti usporedbu mjerenja komercijalno dostupnih koncentriranih fotonaponskih modula, a sve zbog mogućnosti stvaranja i održavanja standardiziranih temperaturnih uvjeta od 25ºC u laboratorijskih uvjetima, koji su točniji od uvjeta pri prirodnoj dnevnoj svjetlosti.

Unutar samog simulatora nalaze se kompaktne xenon žarulje visokog intenziteta, koje su pozicionirane na parabolično zrcalo. Reflektirana svjetlost jednaka je svjetlosti koju reflektiraju solarni diskovi na zemlji, objasnio je Dr. Gerhard Mathiak, odgovoran za razvoj ovog ispitnog sustava.

CPV moduli, pomoću leća i zrcala, fokusiraju sunčevo zračenje kako bi svjetlost bila koncentrirana u malu ćeliju maksimalne učinkovitosti, koje se inače upotrebljavaju samo na satelitima u svemiru. Na taj način postiže se učinkovitost od 30 do 40%. Iako CPV moduli zahtijevaju konstantno praćenje Sunca, kako bi mogli fokusirati svjetlost, tehnologija je obećavajuća, posebice u regijama sa značajnim direktnim sunčevim zračenjem.

Jedna od prednosti novog simulatora je njegova veličina; samo zrcalo je veličine 1.5x2.0 m, što omogućava laboratorijske postavke jedinstvene u svijetu, te točna mjerenja CPV modula do veličine 1.8x1.4 m.

Istovremeno, novi simulator moguće je upotrebljavati za mjerenje karakterističnih krivulja koncentriranih solarnih ćelija pod svjetlošću visokog intenziteta a ciljem određivanja uvjeta pri kojima su performanse maksimizirane. Na taj način površina od 5 cm2 može biti homogeno ozračena svjetlošću na razini ekvivalentnoj 100-1, 500 puta standardnog sunčevog zračenja.

Razvoj novog simulatora sponzoriran je od strane Ministarstva znanosti i istraživanja North-Rhine Westphalia kao dio projekta „Competence Center for Innovative Photovoltaic Module Technology NRW“.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com/

Tags:     TÜV Rheinland      solarni simulator      CPV moduli      koncentrirana sunčeva energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?