Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Suntech prijavio bankrot E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 21 Ožujak 2013 21:55

Najveća svjetska solarna tvrtka je jučer prisiljena prijaviti bankrot od strane vjerovnika u Kini. Otvoreno pitanje je da li će se tvrtka restrukturirati i nastaviti sa radom ili će u potpunosti propasti.

Jučer je grupa od osam Kineskih banaka natjerala Suntech u stečaj. Novine Wall Street Journal pretpostavljaju da će Kineski vjerovnici biti zadovoljeni prije stranih. Prema njima, takav ishod bi imao posljedice na strane investitore u smislu Kineske reputacije kao pouzdanog okruženja za investiranje. Suntech je svoje obveznice izdao preko holding tvrtke na Kajmanskim otocima, te će se tužbe morati prijaviti ondje jer u Kini nemaju na to pravo. Ipak, pretpostavlja se da Kineska vlada vjerojatno neće dopustiti tvrtki da propadne, pošto su do sada već spasili druge Kineske fotonaponske tvrtke, ali je isto tako u siječnju objavila da će prestati spašavati individualne tvrtke, te da će poticati spajanja tvrtki pred stečajem sa drugim tvrtkama. Takva izjava sugerira da se propadanje tako velike tvrtke uopće ne razmatra kao opcija.

Trenutačno se na svjetskog razini proizvedi 60-70 GW fotonaponskih modula godišnje, što je otprilike duplo više nego što iznosi potražnja koja je na 30-35 GW - što znači da je cijeli sektor na otprilike 50% snage svojih kapaciteta. Tržišni analitičari se slažu da srednjoročno tržište neće dovoljno brzo rasti da zatvori tu rupu, te će zbog toga neke tvrtke jednostavno morati propasti.

Ali čak i da zbog nekog razloga Suntech u potpunosti propadne, razlika između proizvodnje i potražnje bi se samo malo smanjila. Suntech ima procijenjenju godišnju proizvodnju od 1,8 GW (pad sa rekordnih 2,4 GW u 2011.), što je manje od 1/15 trentuačne razlike u proizvodnji i potražnji.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     suntech      bankrot      kina      solar      kajmanski otoci
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?