Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Yinglijevi financijski izvještaj pokazuje budućnost fotonapona E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 05 Ožujak 2013 21:39

Yingli, jedna od najvećih svjetskih tvrtki za proizvodnju fotonapona je objavila svoje financijske rezultate za prošlu godinu, a oni zvuče katastrofalno. Unatoč tomu tvrtka planira prodati 50% više panela ove godine.

Rijetko se događa da jedan izvjetšaj opiše cijelo tržište, ali Yinglijeva objava financijskih rezultata za 2012. i procjena za ovu godinu bi mogli biti izuzetak. Da se radi o izvještaju tvrtke iz bilo kojeg drugog sektora dioničari bi odmah pobjegli od nje. I činjenica je da je objava imala utjecaj na cijene dionica.

Prošle godine je Yingli prodao solarnih panela za 1,39 milijardi eura sa neto gubitkom od 374 milijuna eura, što je bio mali napredak u odnosu na prošlu godinu. Ali dok je ukupna količina prodane robe skočila sa 1,6 GW u 2011. na 2,3 GW prošle godine, prihodi od prodaje su pali za 400 milijuna eura sa 1,79 milijardi na 1,39 milijardi. To se desilo jer su troškovi prodaje po vatu prepolovljeni. No unatoč tome Yingli očekuje da će ove godine prodati 3,2-3,3 GW.

Ovi podatci nam govore nekoliko stvari. Prvo, Kineske tvrtke koje namjerno spuštaju cijene i same prodaju po cijenama koje im onemogućuju profit. Drugo, profitabilnost očito nije problem za velike Kineske tvrtke koje kao da su na drugačijem tržištu. Još važnija je činjenica da je predviđeni rast Kineskih fotonaponskih tvrtki vrlo ambiciozan jer planira godišnji rast od 40% i to ponajviše na domaćem tržištu, pošto se ove godine očekuje veliki rast Kine u tom sektoru.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     yingli      fotonapon      financijski rezultat      solarno tržište
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?