Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Urugvaj planira 200 MW najjeftinije solarne energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 27 Veljača 2013 20:10

Urugvaj će idući mjesec ponuditi ugovore za otkup električne energije iz 200 MW solarnih elektrana po najnižim cijenama u svijetu, a cilj im je dodati jeftine izvore električne energije u svoj energetski miks.

Predsjednik Jose Mujica planira potpisati dekret za dva tjedna kojim bi Urugvajska elektroprivreda bila obvezna kupovati električnu energiju iz projekata solara po cijeni od 90 dolara po MWh. Analitičari iz Bloomberga procjenjuju da je nivo kompenzacije preoptimističan i da postoji mogućnost da neće biti zainteresiranih developera. Kina recimo nudi 160 dolara po MWh, a Njemačka 154 dolara po MWh. Nakon objave dekreta će developeri imati četiri mjeseca za predaju prijedloga za projekte, a oni neće smjeti imati snagu veću od 50 MW.

Procijenjuje se da će se, ako natječaj ne bude uspješan, pričekati par godina da padne cijena opreme, te će se onda isti ponoviti. Urugvaj ima oko 5 kWh po metru kvadratnom sunčevog zračenja dnevno, što je otprilike jednako nivou juga Španjolske. Hidroelektrane koje čine 80% proizvodnje električne energije u Urugvaju imaju trošak proizvodnje električne energije od oko 80 dolara po MWh.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     solarna energija      urugvaj      električna energija      elektroprivreda      developeri
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?