Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

IRENA namjerava postati svjetski centar za promoviranje energetike E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 25 Veljača 2013 22:03

Na ovogodišnjoj svjetskoj skupštini članovi IRENA-e odlučili su unaprijediti svoj rad i ostvariti cilj vodećeg svjetskog centra u promociji i razvoju obnovljivih izvora energije.

IRENANa skupštini, održanoj u siječnju, okupilo se više od 1.000 sudionika iz 140 zemalja svijeta koji su raspravljali o planu i proračunu za 2013. godinu, ali i o petogodišnjoj ambicioznoj strategiji ključne uloge IRENA-e (International Renewable Energy Agency) u razvoju i promociji obnovljivih izvora energije. Potvrđena je i obveza o sudjelovanju i radu na UN-ovoj inicijativi Secretary-General's Sustainable Energy for All (SE4ALL), čiji ciljevi uključuju udvostručenje obnovljivih izvora u svjetskom energetskom miksu do slijedećeg desetljeća. IRENA-ine analize pokazuju da je taj cilj dostižan, te da bi, ukoliko vlade već sada počnu primjenjivati odgovarajuće zakone i odluke, obnovljivi izvori do 2030. godine u ukupnom svjetskom energetskom miksu mogli imati udio od najmanje 30%.

Agencija IRENA osnovana je 2011. godine s ciljem promoviranja prihvaćanja održive upotrebe svih oblika obnovljivih izvora energije. S tom vizijom agencija želi biti osnovna platforma za međunarodnu suradnju, centar izvrsnosti, zakonodavstva, tehnologije i gospodarskog znanja po pitanju obnovljivih izvora, te pružiti pomoć zemljama u prijelazu na obnovljivu budućnost, izjavio je glavni direktor IRENA-e Adnan Z. Amin.

Amin je istaknuo kako agencija namjerava dostići svoj cilj kroz tri centra sa jasno istaknutim odgovornostima i minimalnim preklapanjima. Centar znanja, zakonodavstva i financija (KPFC) imati će ulogu svjetskog izvora znanja o obnovljivim izvorima energije pružajući vrijedna istraživanja i analize o zakonodavstvu, financijskim pitanjima i stvaranju ekonomske vrijednosti, te će kontinuirano nadopunjavati Svjetski atlas obnovljive energije. IRENA centar za inovacije i tehnologije (IITC) pružati će najnovije informacije o tehnologijama i inovacijama sa područja obnovljive energije, istovremeno osiguravajući širenje održive energije kroz projekte kao što je REMAP 2030 - smjernice prema kojima bi obnovljivi lakše dosegli SE4ALL ciljeve. IRENA-in Odjel za podršku državama i stvaranju partnerstva podupirati će zemlje u razvoju, kao i implementaciju nacionalnih i regionalnih strategija, istovremeno pružajući platformu za suradnju među dioničarima, koja će uključivati države, regije, organizacije i institucije.

IRENA-in proračun za 2013. godinu iznosi 29,7 milijuna dolara, što uključuje 18 milijuna dolara doprinosa članova i 11,7 milijuna dolara doprinosa istaknutih država članica.

 

Izvor: http://www.irena.org/

Tags:     IRENA      SE4ALL      razvoj energetike      2030.
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?