Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Europski parlament došao korak bliže dizanju cijena CO2 E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 21 Veljača 2013 19:29

Komisija za okoliš Europskog parlamenta je glasala prije par dana za prijedlog da se promijeni Europski Sustav za razmjenu emisija (ETS). S ovim prijedlogom bi se višak „dozvola za zagađivanje“ mogao maknuti sa tržišta čime bi cijena CO2 emisija skočila, te time ponudila poticaj industrijama koje zagađuju da prestanu koristiti fosilna goriva.

Trenutačna cijena CO2 emisija je oko 5 eura po toni, a trenutačni ETS koji je predstavljen 2008. je dizajniran za cijenu ETS-a od 25 eura po toni. Sama ekonomska kriza koja je došla nakon toga je prouzročila smanjenje emisija u industriji čime je došlo do viška dozvola na tržištu koje imaju toliko nisku cijenu da nema razloga prelaska na prcoese koji ne koriste CO2.

Iako ovo glasovanje pokazuje dobar pomak za zaustavljanje viška dozvola, ono još uvijek mora proći kroz završno glasanje Europskog parlamenta u travnju gdje će biti velike opozicije od strane članova koji su povezani sa teškom industrijom. Ranije ove godine je komisija za industriju dala negativno mišljene o uklanjanju viška dozvola.

Dodatno, prema trenutačnom prijedlogu dozvole će se samo povući s tržišta, ali ne i obrisati što znači da se mogu vratiti na tržište kasnije. Kako bi se sam ETS dugoročno popravio, ove dozvole morale bi biti u potpunosti uklonjene.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     ewea      europski parlament      ets      co2      ekonomska kriza
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?