Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Jedanaest Google-ovih ulaganja u čistu energiju E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 13 Veljača 2013 14:13

Posljednjih nekoliko godina Google radi na realizaciji svojeg ambicioznog programa ulaganja u obnovljive izvore energije, stoga vam predstavljamo jedanaest najznačajnih projekata u kojima je ova kompanija sudjelovala.

Obnovljivi.comVjetroelektrana Spinning Spur, Texas

U prosincu 2012. godine Google je uložio oko 200 milijuna dolara u vjetroelektranu snage 161 MW koja se nalazi u teksaškoj regiji Oldham. Izgradnju elektrane, koja se sastoji od 70 Siemens-ovih vjetroagregata snage 2.3 MW, realizirala je kompanija EDF Renewable Energy. EDF i Google su vlasnici elektrane, a ugovor o otkupu sklopljen je s kompanijom  SPS koja energiju isporučuje u Texas i New Mexico.

Vjetroelektrana Rippey, Iowa

U vjetroelektranu Rippey, snage 50 MW, Google je uložio 75 milijuna dolara. Developer elektrane je kompanija RPM Access, a proizvođač vjetroagregata je Nordex USA. Ugovor o otkupu sklopljen je s Central Iowa Power Cooperative koja energiju isporučuje lokalnim potrošačima.

Recurrent Energy – fotonaponski projekti u Kaliforniji

U četiri fotonaponska projekta, koje je postavila kompanija Recurrent Energy, Google je uložio 94 milijuna dolara. Ukupna snaga projekata iznosi 88 MW, a dvadesetogodišnji ugovor o otkupu sklopljen je sa Sacramento Municipal Utility District (SMUD).

Clean Power Finance – financiranje solarnih sustava na krovovima

Kako bi otvorio fond s kompanijom Clean Power Finance (CPF), koji će pomoći vlasnicima 3.000 kućanstava u postavljanju solarnih sustava, Google je uložio 75 milijuna dolara. CPF je otvorio platformu koja povezuje instalatere sa investitorima koji omogućavaju financiranje kućevlasnika, a koja u cilju ima smanjenje troškova i brže prihvaćanje sunčeve energije.

SolarCity

SolarCity najveća je Google-ova investicija do sada; ulaganjem od 280 milijuna dolara Google pomaže osigurati inovativno financiranje stambenih solarnih projekata. SolarCity pomaže klijentima osmisliti solarni sustav za njihove kuće, a investitori, kao što je Google, unaprijed kreditiranjem financiraju sustav. SolarCity do sada je na ovaj način postavio solarne sustave na više od 15. 000 kućanstava, što je više od bilo koje takve kompanije u S.A.D.-u.

BrightSource – koncentrirana solarna energija

2008. godine Google je uložio 10 milijuna dolara u novu kompaniju BrightSource Energy, a dodatnih 168 milijuna dolara uložio je u njihov prvi komercijalni solarni projekt Ivanpah, koji se nalazi u kalifornijskoj pustinji Mojave. BrightSource je specijalizirana za tzv. solarne tornjeve, solarnu toplinsku tehnologiju koja koristi heliostate, ili zrcala koja prate Sunce, i fokusiraju sunčevu energiju u jedno mjesto na solarnom tornju, gdje tada para pod visokim tlakom pokreće turbinu i generator koji proizvodi električnu energiju.

Ivanpah će biti pušten u pogon ove godine, a očekuje se da će imati snagu od oko 377 MW; proizvedena energija, koja će biti dostatna za napajanje oko 140.000 kućanstava, trebala bi se prodavati kompanijama Pacific Gas and Electric i Southern California Edison. To će biti prva takva elektrana učinkovita pri visokim temperaturama i tlakovima koja ima namjeru demonstrirati ključan korak u tehnologiji na putu do pouzdane, jeftine i čiste energije.

Atlantic Wind Connection

U kritičnoj, ranoj fazi razvoja projekta Atlantic Wind Conection (AWC) Google je uložio u 37,5 % dionica. Riječ je o projektu izgradnje brze prijenosne infrastrukture u području srednje atlantske obale, koja će se prostirati dužinom 250 milja, od grada New Jersey do grada Virginia, omogućavajući spajanje na mrežu više od 7.000 MW vjetroagregata na moru. Regija, koja ima značajan potencijal energije vjetra, može prihvatiti oko 60.000 MW vjetroagregata u plitkim vodama, a cijeli projekt bi trebao pomoći S.A.D.-u u ostvarivanju ciljeva vezanih za obnovljive izvore energije.

Centar Alta Wind Energy

Potencijal energije vjetra u S.A.D.-u najimpresivniji je u području gdje se pustinja Mojave spaja s planinama Tehachapi na jugu Kalifornije; upravo zato je Google uložio 157 milijuna dolara u dva projekta ukupne snage 270 MW, koji su dio centra Alta Wind Energy Center. Ugovor o otkupu energije potpisan je s kompanijom Southern California Edison, koja već ima dugogodišnje ugovore na pet Alta-inih projekata ukupne snage 720 MW. Alta Wind Energy Center trebao bi povećati proizvodnju iz energije vjetra u Kaliforniji za 30%.

Vjetroelektrana Shepherd's Flat

U vjetroelektranu Shepherd's Flat Google je uložio 100 milijuna dolara. Elektrana se nalazi u Oregonu, a sa 845 MW snage jedna je od najvećih vjetroelektrana na svijetu.

Vjetroelektrane Peace Garden

Google-ove prvo ulaganje u komercijalni projekt bilo je ulaganje 38,8 milijuna dolara  u dvije elektrane, ukupne snage 169,5 MW, koje se nalaze u North Dakota. Elektrane je izgradila kompanija NextEra Energy Resources, koja upotrebljava naprednu tehnologiju, nadzor i sustav kontrole kako bi osigurala najjeftinije oblike obnovljive energije do sada.

Fotonapon u Njemačkoj

2011. godine Google je ostvario svoje prvo međunarodno ulaganje ukupne vrijednosti oko 5 milijuna dolara za 49% dionica u solarnom projektu u Brandenburgu. Jedna od najvećih sunčanih elektrana u Njemačkoj ima snagu 18,65 MW, a proizvodi dovoljno energije za napajanje oko 5.000 kućanstava. Više od 70% postavljenih modula proizvedeno je od strane njemačkih proizvođača.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com/

Tags:     Google      ulaganja      energija vjetra      sunčeva energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?