Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

2012. rekordna za fotonaponski sektor u Njemačkoj E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 09 Veljača 2013 10:21

Njemačka je u prosincu prošle godine instalirala malo više od 330 MW fotonaponskih sustava, čime je u cijeloj godini instalirano rekordnih 7,6 GW. Ukupno gledano Njemačka sada ima oko 32,4 GW fotonapona što je otprilike ekvivalentno polovici uobičajene vršne potrošnje tokom ljeta. Ipak, podaci od prosinca pokazuju da tržište usporava, te bi ove godine u apsolutnim brojkama Njemačka trebala završiti iza Kine.

Njemačka energetska agencija je podatke objavila prošli tjedan, a podaci za prošlu godinu su malo bolji nego za 2011. odnosno za 2010. Iako izgleda kao da Njemačka ima ograničenu makismalni godišnju instalaciju sustava, to nije istina nego se radi o slučajnosti. Njemačka jedino ima cilj od 2,5-3,5 GW godišnjih instalacija godišnje, te u slučaju kada je rezultat bolji od toga se snižava feed-in-tarifa, a ako je lošiji se povećava. U Njemačkoj je od studenog prošle godine do siječnja ove godine tarifa padala 2,5% mjesečno, ali će se to spustiti na 2,2% od velljače do travnja. Tarifa za male sustave na krovu je tako pala na 16,64 eurocenti po kWh, a prije samo 10 godina je bila skoro 50 eurocenti po kWh.

Za Njemačku se ove godine očekuje instalacija od oko 4-5 GW, što je još uvijek više od cilja. Ipak, postoji mogućnost i manje instalacije jer se raspravlja o drastičnim promjenama politike koje ipak vrlo vjerojatno neće biti usvojene. Njemačka će ove godine vjerojatno prepustiti vodeće mjesto Kini koja u samo tri godine planira instalirati skoro 30 GW fotonaponskih sustava, što znači nekih 10 GW tokom svake od iduće tri godine.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     njemačka      fotonaponski sustavi      rekord      energetska agencija      feed-in-tarifa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?