Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

EU Parlament naglašava ulogu grijanja i hlađenja pomoću obnovljivih izvora E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 30 Siječanj 2013 21:01

Parlament Europske Unije poziva na usmjeravanje veće pažnje na sektor hlađenja i grijanja, te ističe kako geotermalna energija, uz druge oblike obnovljivih izvora i povećanje energetske učinkovitosti, ima veliki potencijal u ovom području smanjiti emisije CO2 na financijski učinkovitiji način.

EGECOdbor za industriju, istraživanja i energetiku Europskog Parlamenta (ITRE) prošli je tjedan odobrio izvješće pod nazivom „Smjernice za energetiku do 2050.“, u kojem Parlament poziva na usmjeravanje veće pažnje na sektor hlađenja i grijanja.

Grijanje i hlađenje zauzima oko 45% ukupne energetske potrošnje, pa se upravo zbog toga Komisija Europske Unije želi potaknuti da uključi ovaj sektor u ciljeve za smanjenje emisija stakleničkih plinova koji se nalaze u Smjernicama za energetiku do 2050. godine.

U izvješću stoji kako geotermalna tehnologija već sada nudi rješenja koja bi osiguralo održivu i isplativu energiju na učinkovitiji način. Međutim, tržištem grijanja još uvijek uvelike dominiraju uvozna fosilna goriva, kao što su plin, ugljen i nafta. Kada bi se u obzir uzeli obnovljivi izvori energije, te učinkovito grijanje i hlađenje, kao što je geotermalna energija, lako bi bilo pokazati da Europska Unija može značajno smanjiti ukupne troškove dekarbonizacije gospodarstva. Upravo zbog toga, prilikom određivanja ciljeva za 2030. godinu, Europska Komisija trebala bi u potpunosti razmotriti grijanje i hlađenje pomoću obnovljivih izvora enegije, smatra Philippe Dumas, menadžer Europskog vijeća za geotermalnu energiju (EGEC).

 

Izvor: http://egec.info/

Tags:     EGEC      grijanje i hlađenje      geotermalna energija      Europski Parlament      EU      2030      2050      smjernice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?