Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Potrebe zemljišta za FN sustave su „beznačajne“ E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 25 Siječanj 2013 15:18

U novom izvješću, izdanom od strane WWF, stoji kako je količina slobodnog zemljišta potrebnog da bi se potrebe za električnom energijom zadovoljavale samo proizvodnjom iz fotonaponskih sustava gotovo „beznačajna“, odnosno vrlo mala, suprotno dosadašnjim tvrdnjama.

U izvješću naziva „Solarni FN atlas: sunčeva energija u skladu s prirodom“ prikazano je kroz sedam slučajeva – šest zemalja i jedna regija – kako je manje od 1% ukupne zemljine površine potrebno da bi se zadovoljilo 100% elektroenergetske potrošnje na razini svijeta u 2050. godini proizvodeći električnu energiju samo iz fotonaponskih sustava.

WWF je u suradnji sa First Solar, 3TIER i Fresh Generation razvio izvješće u kojem su sagledani Indonezija, Madagaskar, Meksiko, Maroko, Južna Afrika, Turska i Madhya Pradesh u Indiji.

Regije predstavljaju različite geografske, demografske, prirodne, ekonomske i političke strukture; imaju različit, no vrlo dobar broj prosječnih sunčanih sati, te sve pokazuju potencijal za širokim razvojem fotonaponskih sustava, komercijalno dostupne i pouzdane tehnologije.

Izvješće prikazuje kako ispravno i dobro planirani fotonaponski sustavi ne utječu na raznolikost i ciljeve zemalja, odnosno regije neće morati birati između fotonaponskih sustava i prostora za ljude i poljoprivredu.

Solarni FN atlas: sunčeva energija u skladu s prirodom

Fotonaponske elektrane nude značajne prednosti za očuvanje okoliša, uključujući nizak karbonski otisak i vrlo kratak rok isplate projekta. Zamjena postojećeg elektroenergetskog sustava s fotonaponskim sustavom značajno smanjuje emisije stakleničkih plinova i smanjuje potrošnju vode, zaključio je Lettemieke Mulder, potpredsjednik odjela održivosti u First Solar-u.

Izvješće podupire WWF-ovu viziju o 100% obnovljivim izvorima energije do 2050. godine. Aktivno promicanje investiranja i mjera za daljnji napredak obnovljivih tehnologija jedan je od načina pomoći u ostvarivanju ovog cilja, tvrdi Jean-Philippe Denruyter, voditelj svjetske politike obnovljivih izvora energije u WWF.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com/

Tags:     FN sustavi      100% obnovljiva energija      2050.      WWF      izvješće
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?