Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Njemačka od idućeg mjeseca promiče solarno spremanje energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 19 Siječanj 2013 23:47

Njemačka vlada je prije par dana najavila novi tržišni poticajni program za spremanje energije koji je bio predložen od strane Njemačkog parlamenta prošle godine. Ovaj poticaj će se dodijeljivati samo ako sustav za spremanje energije uklučuje energetski menadžment prema potrebama mreže, a ne ukoliko se sustav sastoji samo od baterija.

Kao što je solarni sektor predvidio prije nekoliko godina, solarna energija mijenja način na koji funkcionira energetska mreža. Pri niskoj penetraciji električne energije smanjuje se potreba za vršnim elektranama čime električna energija postaje jeftinija. Ali porastom udjela solarne energije, fotonaponski sustavi počinju smetati maržama konvencionalnih proizvođača električne energije, jer se smanjuje proizvodnja energije iz elektrana koje pokrivaju središnji dio opterećenja.

Fotonapon je u 2012. u Njemačkoj pokrio manje od 5% potreba za električnom energijom, ali je proizvodnja iz solarnih elektrana tokom sunčanih dana zauzimala i do trećinu potreba za električnom energijom. Stoga Njemačka traži način da proširi proizvodnju iz solarnih sustava na cijeli dan.

Njemačka vlada je jučer predstavila specijalne poticaje za spremanje solarne energije koji će se početi primijenjivati idući mjesec. Nije dan točan datum, niti su dani točni podaci o sustavu poticaja. Neovisno o tome, solarno udruženje BSW je pozdravilo ovu mjeru kojom će se izgladiti vršna proizvodnja solara.

Istraživači iz Fraunhofer ISE su procijenili da bi sustavi za menadžment proizvodnje/potrošnje mogli smanjiti vršnu proizvodnju električne energije iz solara za 40%, te bi se time moglo ubaciti 66% više solara u mrežu. Naravno, ova politika će imati utjecaja odmah jedino ako će se koristiti i na sustavima koji su već instalirani.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     njemačka      solarna elektrana      fraunhofer      električna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?