Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Francuska potiče domaće fotonaponske sustave E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 09 Siječanj 2013 18:47

Francuski Ministar Energetike Delphine Batho je prije par dana predstavio nove Francuske poticaje za fotonaponske sustave. Najveće iznenađenje poticaja je da se pojavio dodatni poticaj na opremu čije je porijeklo iz Europske Unije.

Francuska je u impresivnom prikazu nepoštovanja prema nedavnoj odluci WTO-a, prema kojoj u tarifama za poticaj ne smije biti zahtjeva za domaćom opremi, implementirao bonus za domaću opremu. Bonus za domaću opremu je 10% na postojeću feed-in-tarifu, i to za sustave na krovu i za sustave na tlu snage veće od 1 MW. Sama visina poticaja je ove godine podignuta za 5% za sustave na krovu, te spuštena za 20% za velike projekte na razini elektroprivrede.

Ovaj prijedlog je dobro prihvaćen u Francuskoj, a cilj Francske je otvoriti 600.000 zelenih poslova do 2020., te 100.000 u iduće tri godine. Ipak, Francuska trenutačno ima samo jednog većeg igrača u sektoru fotonapona i to Photowatt kojeg je nedavno preuzeo EDF-ov odjel za obnovljive izvore energije.

No zbog odluke WTO-a u Ontariu mnogi smatraju da će Francuska morati ukinuti tu spornu odredbu o domaćoj opremi. Inače, Italija je pokušala implementirati sličnu odredbu vezano za opremu koja mora biti iz Europske Unije, ali ista nikada nije ozbiljno zaživjela jer zakon nije mogao točno definirati što znači oznaka „made in EU“.

Francuska planira do početka veljače napraviti pregled tvrtki u Francuskom fotonaponskom sektoru kako bi potakla investicije od nekih dvije milijarde eura u taj sektor. Cilj je stvoriti ili održati oko 10.000 poslova, a prosječno Francusko kućanstvo će to platiti otprilike 1 do 2 eura godišnje.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     francuska      fotonaponski sustav      europska unija      feed-in-tarifa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?