Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Za najveće svjetske tvrtke je korištenje zelene energije postala nova norma E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 13 Prosinac 2012 21:04

Na Fortune 100 popisu najvećih svjetskih tvrtki većina njih je za zelenu energiju.

To je ključni zaključak studije koju su napravili Ceres, Calverst Investments i World Wildlife Fund, a naslov studije je u slobodnom prijevodu Put naprijed: Zašto najveće svjetske tvrtke investiraju u obnovljive izvore energije. Studija je analizirala korporativnu privrženost održivosti, te je intervjuirano na desetke direktora i u tom procesu je otkriveno da 56% tvrtki sa popisa Fortune 100 i Global 100 imaju ili cilj korištenja obnovljivih izvora energije ili cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova, ili oboje.

Ukratko, većina svjetskih tvrtki investira u zelenu energiju i smanjenje stakleničkih plinova, te je njihova poruka jasna i govori da su obnovljivi izvori dobar posao. Želja velikih tvrtki je smanjiti izloženost fosilnim gorivima, odnosno njihovim cijenama koje utječu i na cijenu električne energije. Njima je jasno da su termoelektrane na ugljen sve riskantnije i da prirodni plin neće zauvijek ostati relativno jeftin. S obzirom da su Sunce i vjetar kao energenti besplatni, obnovljivi izvori energije su način za korporacije da kontroliraju troškove energije tokom duljeg vremenskog perioda.

Ceres vjeruje da obnovljivi izvori energije mogu davati električnu energiju za poslove u 21. stoljeću, te imaju svoj Ceres Company Network čiji je cilj smanjiti emisije stakleničkih plinova, a u kojem između ostalih sudjeluju i Sprint Nextel koji planira imati 10% iz obnovljivih do 2017., te General Motors koji planira imati 125 MW solarnih elektrana do 2020. godine.

I tvrtke izvan Fortune 100 imaju postavljene ciljeve iskorištavanja obnovljivih izvora energije, te tako Timberland planira imati 30% energije iz obnovljivih do 2015., EMC planira 50% do 2040., a CA Technologies planira 25% obnovljivih do 2015. godine.

Studija je tako pokazala da čista energija nije neki udaljen san, nego je obveza korištenja obnovljivih izvora energije polako postala pravilo u velikim tvrtkama, a ne samo izuzetak.

Izvor: www.forbes.com

Tags:     zelena energija      velike tvrtke      fortune 100      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?