Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Skladištenje energije – učinkovit način za opskrbu mreže E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 13 Prosinac 2012 12:27

Istraživanja Sveučilišta u Delawareu pokazuju kako bi kombiniranje energije vjetra, energije Sunca i sustava za skladištenje moglo biti najučinkovitije i najisplativije rješenje za energetsku potrošnju.

Obnovljivi izvori energije u potpunosti bi mogli zadovoljiti, i premašiti, elektroenergetsku potrošnju u 99.9% slučajeva do 2030. godine po cijeni koja je usporediva s današnjim troškovima, stoji u najnovijem izvješću izdanom od strane sveučilišta University of Delaware i Delaware Technical Community College.

Rezultati istraživanja suprotni su konvencionalnom mišljenju da su obnovljivi izvori energije previše nepouzdani i preskupi; ključno je uspostaviti dobru kombinaciju svih izvora električne energije i sustava za skladištenje, te pravilan izračun cijene energije, što je u istraživanju postignuto iscrpnim ispitivanjima.

Autori ovog rada razvili su računalni model kako bi ramotrili gotovo 28 milijardi kombinacija obnovljivih izvora energije i mehanizama skladištenja, te ispitali svaki prema podacima o meteorološkim uvjetima i količini potrošnje električne energije za razdoblje od 4 godine. Model je preuzeo podatke o potrošnji energije od strane PJM Interconnection, mreže koja uključuje 13 američkih država od New Jersey do Illinois, što čini 1/5 cijele američke elektroenergetske mreže.

Za razliku od ostalih dosadašnjih istraživanja, koja su u fokusu imala samo zadovoljavanje potrošnje, ovo istraživanje fokusirano je na minimalizaciji troškova. Proizvodnja viška energije tijekom prosječne potrošnje – kako bi se zadovoljile potrebe u vremenu velikih potrošnji, ali malih brzina vjetrova – bio bi jeftiniji način od samo skladištenja viška za visoku potrošnju kasnije. Skladištenje je još uvijek relativno skupo zbog samog medija za skladištenje, kojeg je potrebno sve više za svaki dodatni sat skladištenja.

Istraživanje je pokazalo kako vrlo veliki elektroenergetski sustav može funkcionirati u potpunosti opskrbljen samo obnovljivim izvorima energije. Primjerice, upotrebom vodika za skladištenje, moguće je opskrbljivati sustav koji bi zadovoljavao potrošnju od 72 GW 99.9% vremena, upotrebom 17 GW sunčeve energije , 68 GW energije vjetra na moru i 115 GW energije vjetra na kopnu, smatra jedan od autora studije, Cody Budischak, instruktor Odjela za vođenje energije na Delaware Technical Community College.

Prikazan je vrlo dobar primjer kako bi elektroenergetski sustav mogao izgledati većinom se oslanjajući na obnovljive izvore energije; brzine vjetrova i Sunčevo zračenje variraju ovisno o vremenskim uvjetima i godišnjim dobima, što zahtjeva uvođenje novih načina prilagodbe i poboljšanja. Pouzdanost je u istraživanju postignuta: širenjem geografskog područja obnovljivih izvora, upotrebom različitih izvora, uvođenjem sustava za skladištenje, te u određenim, vrlo rijetkim trenucima uključujući fosilna goriva kao podršku. U satima kada obnovljivi izvori nisu bili dovoljni kako bi pokrili potrošnju, model je uključio i sustave skladištenja, iz kojih je dobivena dodatna energija, te je u rijetkim slučajevima uključio i fosilna goriva. Prirodni plin tada bi se upotrebljavao kao dodatni izvor za pripomoć kod grijanja kućanstava i poslovnih objekata.

Istraživanje u konačnici zaključuje kako bi do 2030. godine cijene energije, bez ikakvih poticaja, odgovarale današnjim cijenama energije kada fosila goriva koristimo u vrlo širokoj upotrebi. Cijene fosilnih goriva uključuju i dodatne troškove kao što su naknade za ljudsko zdravlje i naknade za onečišćenje zraka i emisije. Pretpostavljena cijena za energiju vjetar i sunčevu energiju za 2030. godinu u pola je niža od današnje cijene, dok su pretpostavljeni troškovi održavanja jednaki današnjima.

 

Izvor: http://phys.org/

Tags:     2030.      skladištenje energije      cijena energije      energija vjetra      sunčeva energija      istraživanje
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?