Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Cijena FN sustava u SAD-u pada, ali je još uvijek duplo skuplja nego u Njemačkoj E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 11 Prosinac 2012 18:09

Cijena FN sustava u SAD-u ubrzano pada, ali taj proces je još uvijek sporiji od padanja cijena u Njemačkoj. Dok SAD-ov Odjel za energiju financira istraživanja o načinu kako spustiti cijene, Njemačka se oslanja na tržište koje je napravila.

Dva glavna istraživačka centra za obnovljive izvore energije u Sjedinjenim Američkim Državama – Državni laboratorij za OIE (NREL) i Lawrence Berkeley državni laboratorij (LBNL) su izdali dva izvještaja prošli tjedan, pri čemu jedan gleda na povijesni pregled cijena fotonapona (na engleskom ga možete pročitati ovdje) dok drugi na teoretski način gleda kako bi se mogli smanjiti "meki" troškovi FN-a (link). Autori su otkrili da je cijena instaliranog solara pala za 11 do 14 posto u SAD-u od 2010. do 2011., i da su cijene i ove godine pale.

Specifično gledano cijena krovnog sustava je pala sa 4,39 američkih doalra prošle godine na 3,91-3,77 dolara ove godine, što je još uvijek otprilike duplo više nego u Njemačkoj. Cijena velikih sustava je pala na 2,95-3,05 dolara naspram 3,43 dolara prošle godine. Troškovi samih panela su u padu i čine samo 32% ukupnih troškova, a prije samo četiri godine su činili 67%.

Glavni problem u SAD-u su „meki troškovi“ odnosno problemi sa dozvolama i financiranjem pošto SAD nema feed-in-tarifu. Umjesto toga tamo se potiču istraživanja uključujući i istraživanja o postavljanju sustava, a to se događa jer im tržište nije dovoljno veliko. Njemačka je te probleme riješila preko tržišta koje je samo došlo do inovativnih načina za postavljanje sustava.

SAD je prošli tjedan najavio da će u istraživanje plug and play FN sustava uložiti 21 milijun dolara što je na prvi pogled puno, ali kada se stavi u međunarodni kontekst to je mala cifra s obzirom da je isti dan Kina najavila ulaganje od 1 milijardu dolara u jednog Kineskog proizvođača fotonaponskih sustava.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     fotonapon      njemačka      sustav      obnovljivi izvori energije      sad
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?