Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Rudarske tvrtke na udaljenim lokacijama investiraju u OIE E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 08 Prosinac 2012 12:08

Četiri vjetroagregata koja se nalaze u Kanadskoj tundri i koji daju električnu energiju za rudnik dijamanata koji je u vlasništvu Rio Tinta su prvi na svijetu koji rade i na udare vjetra pri temperaturama od 40 stupnjeva ispod nule.

Ova rudarska tvrtka je uložila 30 milijuna dolara u energiju vjetra zato što su ceste zamrznute i zatvorene za dovoz dizela tokom 10 mjeseci godišnje. S druge strane svijeta u Argentini, Barrick Gold Corp. testira najviši svjetski vjetroagregat koji se nalazi na 4.100 metara nadmorske visine. Sam vjetroagregat je projektiran za nisku gustoću zraka, te isporučuje do 20% potreba za električnom energijom rudnika tokom vjetrovitih dana.

Zlato i dijamanti se često nalaze na mjestima gdje nema električne mreže, te zbog toga rudarska industrija investira u obnovljive izvore energije brže od drugih industrija, a njen udio u ukupnim investicijama u obnovljive će biti 1,8% u 2011. godini, što je duplo više od 0,9% koliko je bilo 2010. godine. U isto vrijeme te industrije riskiraju povećanje svoje proizvodnje na vremenske uvjete koji su puno teži, na lokacijama rudnika koji su često u ekstremnim područjima. Većina investicija se vrši zbog troškova električne energije na tim lokacijama, ali se time može i poboljšati imidž korporacija koje desetljećima onečišćuju okoliš.

Prema riječima Johna Drexhagea, koji je direktor za klimatske promjene kod Međunarodnog vijeća za rudarenje i metale, ovaj trend postaje još uvjerljivi kada se zna da to tvrtke rade zbog regulatornih pritisaka i zbog same efikasnosti obnovljivih izvora energije u smanjenju troškova i rizika, a ne zbog altruističkih motiva.

Čista energija čini otprilike trećinu potrošene energije Rio Tinta koji je druga najveća rudarska tvrtka na svijetu. Rio Tinto, čije je sjedište u Londonu kao i većina rudarskih tvrtki ima i fosilnu proizvodnju energije kao zamjenu za razdoblja kada se obnovljivi izvori ne mogu koristiti. Već spomenuti Rio Tintov rudnik Diavik se nalazi 220 kilometara južno od arktičkog kruga, a njegova četiri vjetroagregata su smanjili korištenje dizela za 10%. Investicija će im se isplatiti za osam godina.

Anglo American, koji ima 85% vlasništva u De Beersu, najvećem proizvođaču dijamanata je investirao oko 180 milijuna dolara u tehnologije koje ispuštaju niske emisije CO2, te dobija 23% električne energije iz čistih izvora. Newmont Mining Corp. je pak potrošio 171 milijun dolara na hidroelektrane, biodizel i geotermalnu energiju u 2011., te koristi obnovljive izvore energije na 10 od 14 rudnika.

Istraživači će investirati u udaljene projekte energije oko 5 milijardi dolara, a cifra će narasti do 8,4 milijardi dolara do 2016. godine. To je procjena Erst & Younga, čija su osnova istraživanje Pike Researcha. Rudnici najviše energije troše za razbijanje, mrvljenje i prenošenje ruda.

Tvrtka Barrick je prošle godine 14% električne energije dobila iz obnovljivih izvora. Energija čini četvrtinu njihovih troškova, a imaju i solarnu elektranu u Nevadi, SAD-u i 20 MW vjetroelektranu u Čileu u koju je investirano 50 milijuna dolara. Isto tako se postavljaju solarni paneli na rudarskim lokacijama kako bi njihove kuhinje opskrbili električnom energijom.

Anglo American, Newmont i Barrick istražuju i biogoriva pošto je dizel skup u nekim zemljama, kao recimo u Republici Kongo gdje ima velikih rudnika dijamanata. Anglo American ima manji udio u tvrtci MBD Energy Ltd iz Australije koja razvija tehnologiju koja koristi alge za proizvodnju biogoriva. Newmont koristi biodizel u svojim rudnicima u Peruu i Nevadi.  Oni također koriste i hidroelektrane za svoje projekte u Gani. Anglo pak koristi hidroelektrane u Brazilu gdje više od 80% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora.

Padanjem cijene solarnih panela, veliki rudnici predstavljaju jednu od najboljih prilika za proizvođače solarnih panela zato što koriste dizel na tim lokacijama. Očekuje se da bi tržište moglo narasti na 100 MW godišnje.

Rio Tinto je već postavio 20 solarnih elektrana na svijetu kako bi proučio njihov potencijal, a Newmont proučava solar za svoje projekte u Australskoj pustinji. Goldcorp također proučava solar u Nevadi.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     rio tinto      vjetroagregat      rudarske tvrtke      obnovljivi izvori energije      udaljene lokacije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?