Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Propast ikone solarne industrije – Sharpa E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 04 Prosinac 2012 17:00

Jedan od najvećih bankrota u solarnoj industriji o kojem nitko ne priča je pad Japanskog diva Sharpa. Sharp je bio najveća solarna tvrtka prije dvije godine, a sada je sveden na samo fragmente toga.

Sharp, koji je najveći proizvođač solarnih panela u Japanu je u velikoj opasnosti od propasti jer joj je dionica najniža u zadnjih 37 godina – a i tokovi novca su joj u opasnosti. Prema procjenama analitičara postoji velika šansa za bankrot zbog ogromnih gubitaka koje ima, koji ponajviše nastaju u sektoru solarnih panela i ravnih televizora koji su prije spadali u glavne nositelje dobiti.

Sharp mora prodati veći dio svojih korisnih nekretnina i dobara kao dio dogovora sa svojim kreditorima. Banke su dale 360 milijardi yena za što Sharp mora prodati 38 milijardi yena u elektranama, 25 milijardi yena prodajom Recurrent Energya, 3 milijardi yena iz svoje zgrade u Tokyu i 1,6 milijardi yena iz svojih dionica Toshibe.

Sharp sada prodaje tri od četiri svoje tvornice panela za televizore izvan Japana. Isto tako je prestao ulagati  u solarnu energiju nakon što im nije uspjelo prebaciti proizvodnju u druge države Azije, te im je propao i zajednički projekt sa talijanskim Enelom.

Sharp je sa Enelom i STM-om otvorio tvornicu koja je mogla godišnje proizvoditi 160 MW, nalazila se na lokaciji STM-ove nekorištene tvornice, te je koristila tehnologiju amorfnih tankoslojnih silicijskih modula. Osim toga je Sharp zajedno sa Enel Green Powerom krenuo u posao gradnje elektrana koje koriste njihove panele u EMEA regiji. Nažalost oba projekta su propala, te se Sharp povukao sa svih tržište te je prodao tri od četiri tvornice u Japanu, a trenutačno traži kupca i za solarnog developera Recurrenta iz SAD-a kojeg je prije par godina kupio za 305 milijuna dolara.  Kao šlag na tortu se Sharp morao povući i iz zajedničkog projekta sa Tokyo Electronom koji proizvodi poluvodičku opremu, a zajedno su radili na razvoju nove opreme.

Iako Sharp nije još proglasio bankrot prodajom svojih glavnih dijelova je dao jasan znak da je došao kraj jedne od ikona Japana.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     sharp      solana industrija      japan      solarni paneli      enel green power      tokyo electron
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?