Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

IMS-ov izvještaj najavljuje razvoj tržišta CPV solarnih elektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 15 Studeni 2012 18:59

IMS-ov izvještaj najavljuje da veliki tehnološki napredak u tehnologiji CPV-a koje su ostvarile tvrtke kao Solar Junction i Amonix omogućuju skok instalacija CPV-a (koncentrirani fotonaponski sustavi) na 1,2 GW do 2016.

Izvještaj World Market for CPV – 2012 predviđa da će cijena CPV sustava godišnje prosječno padati 16% do 2016. Osim pada troškova, vodeći dobavljači rade velike tehnološke pomake čime će CPV sustavi postati još atraktivniji na nekim tržištima.

Iako će početni troškovi CPV sustava ostati viši od konvencionalnih fotonaponskih sustava, dok efikasnost ćelija i modula raste, nivelizirani trošak električne energije (LCOE) će padati u pojedinim bitnim regijama za CPV sustave. To znači da bi CPV sustavi mogli proizvoditi više električne energije za manji trošak tokom svoga rada, te time postati konkurentniji FN sustavima.

Prema izvještaju, glavni problem CPV-a je nedostatak dokazanih postojećih sustava kojima bi se utrvdila isplativost takve tehnologije, ali se to efektivno može riješiti gradnjom pilot projekata kao što je napravio Soitec u Južnoafričkoj republici.

Ove godine se očekuje instalacija samo 90 MW CPV sustava, ali se isto tako očekuje ubrzani rast tokom iduće četiri godine.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     ims      izvještaj      cpv      fotonaponski sustavi      solar junction      amonix
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?