Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Analiza: EU, Njemačka drži prednost u fotonaponskom sektoru E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 12 Travanj 2010 21:03

Izvještaj za 2009. godinu o upotrebi fotonaponske tehnologije se slaže da je Europa, a pogotovo Njemačka još uvijek lider u području fotonaponske tehnologije, s time da ih Japan i SAD sustižu.

Procjenjuje se da su instalacije solarnih fotonaponskih ćelija u cijelom Svijetu iznosile oko 7 GW, što je rekordni porast u povijesti jer je ukupna instalirana snaga tek nešto više od 20 GW. Što se tiče liste država vodi Njemačka, a prate je Italija, Japan i SAD. Njemačke instalacije u 2009. su bile oko 3,8 GW a ukupna snaga oko 9 GW s tim da je samo u prosincu u Njemačkoj ugrađeno 1,5 GW!

Italija je dodala oko 700 MW instalirane snage u 2009., a Češka oko 411 MW zbog velikih poticaja. Belgija je nadodala 209 MW, Francuska 189 MW s time da se dodatnih 100 MW još nije spojilo na mrežu zbog velikih problema sa priključivanjem obnovljivih izvora.

Izvan Europe listu predvodi Japan sa 484 MW novih instalacija i sa snažnom podrškom politike, SAD je drugi sa otprilike 475 MW, i potencijalom za preuzimanje vodstva u skoroj budućnosti. Očekuje se i veliki razvoj Kine i Indije, kao i Kanade, Australije, Brazila, Meksika, Maroka i JAR.

U 2010. se očekuje rast od otprilike 43% na cca 10 GW novo instalirane snage, s tim da bi uz dobre uvjete razvoja do 2014. ta brojka mogla skočiti na čak 30 GW.

Izvor: www.electroiq.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?