Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Nastavlja se konsolidacija fotonaponskog tržišta E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 24 Listopad 2012 17:30

Nedavno napravljena studija je procijenila da će do 2015. nestati otprilike 180 proizvođača solara pri čemu će ponajviše propadati tvrtke iz Europe, Kanade i SAD-a – ali će propasti i Kineske tvrtke. Sudjelovanje u rastućim tržištima će biti ključno za te tvrtke.

Greentech Media (GTM Research) je napravio studiju, a glavni razlog za propast tvrtki je veća proizvodnja solarnih fotonaponskih panela od potražnje, te  smanjenje poticaja na nekim ključnim tržištima. Nakon mnogo godina rasta i profita tržište solara stagnira od početka prošle godine, te su profiti od 30% na kraju 2010. pali na manje od 10% danas i to i kod proizvođača koji imaju najmanje troškove proizvodnje. S druge strane još uvijek nema kraja viška panela na tržištu i očekuje se da će uskoro zalihe solarnih fotonaponskih panela biti 35 GW što je duplo više od potražnje. Zbog toga se očekuje konsolidacija tržišta do kraja 2014.

FN paneli su u međuvremenu postali roba široke potrošnje, što znači da više nisu visokokvalitetni proizvodi nego su uobičajeni proizvodi koji se najčešće po ničemu ne mogu razlikovati od konkurencije. Potrošači više ne mogu razlikovati module po kvaliteti i trajnosti, nego se više fokusiraju na cijene.

Prvi proizvođači koji su propali su oni sa visokim troškovima, te će i dalje ti biti prvi na udaru. Zbog toga GTM Research predviđa da će 54 Kineska proizvođača sa godišnjom proizvodnjom manjom od 300 MW propasti. Ali i veliki proizvođači kao što je Suntech Power će morati nešto učiniti zato što nemaju niske troškove proizvodnje. Ipak, Kineski proizvođači imaju jednu prednost, a ta je što Kina planira instalirati 21 GW fotonaponskih sustava do 2015. čime bi Kina trebala postati najveće tržište na svijetu.

Japanske tvrtke isto imaju dobru šansu da prežive jer Japan trenutačno ima prilično visoku feed-in-tarifu (0,40-0,42 eura po kWh) za fotonapon, te domaći proizvođači ne mogu u potpunosti pokriti potražnju. Zbog toga je Kyocera zadnjih godinu dana slala module iz svoje tvornice u Češkoj u Japan.

GDM Research je proučio 300 tvrtki kako bi vidio strukturu troškova, tehnološki potencijal, strukturu kapitala, njihov pristup kapitalu u budućnosti, bankabilnost, penetraciju tržišta i druge faktore kako bi otkrio njihov status na tržištu. Tako su recimo došli i do podatka da proizvođači Sun Power, First Solar i SolarWorld u SAD-u imaju puno veću šansu za preživljavanje.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     konsolidacija      fotonaponsko tržište      japan      kina      kyocera      gtm research      sun power      first solar      solarworld
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?