Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Utjecaj OIE na cijene električne energije u Njemačkim kućanstvima E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 20 Listopad 2012 10:02

Prošli vikend je BWE (Njemačko udruženje za energiju vjetra) ispred Njemačkog parlamenta postavilo veliku lopaticu vjetroagregata kako bi se ukazalo na činjenicu da obnovljivih izvori energije nisu jedini razlog za rast cijene električne energije u toj državi.

U Njemačkim medijima i političkim krugovima traje debata o porastu cijene električne energije zbog povećanih troškova njihove Uredbe o obnovljivim izvorima energije. Sama uredba je smišljena kao dio financiranja Njemačke tranzicije prema obnovljvim izvorima energije, te je ubrzana nakon nesreće u Fukushimi povodom čega je odlučeno isključiti sve nuklearne elektrane u Njemačkoj do 2022.

Predsjednik BWE-a Hermann Albers je izjavio da su se odlučili na ovu akciju jer žele potrošačima ukazati na činjenice o obnovljivim izvorima energije koje su skroz nepostojeće u javnoj debati. Prema trenutačnoj uredbi sva električna energija proizvedena iz obnovljivih koja ulazi u elektroenergetsku mrežu se plaća po cijeni iznad tržišne, te tu razliku plaćaju korisnici. Iduće godine se očekuje rast cijene energije, ali po BWE-u, samo djelomično zbog rasta količine obnovljivih izvora energije koji se plaćaju po toj uredbi. Jedna četvrtina dodatnih troškova postoji zbog činjenice da teška industrija ne plaća za potrošenu energiju u potpunosti – nego samo prvih milijun kWh električne energije koju potroše, a nakon toga plaćaju samo 10% cijene.

Dodatno, porast cijene električne energije je vrlo mali u odnosu na porast cijena benzina i lož ulja. Tokom 2000. prosječno Njemačko kućanstvo je mjesečno plaćalo 109 € za benzin, 95 € za lož ulje i 63 € za električnu energiju (uključujući naknadu za obnovljive izvore). Ove godine prema studiji troškovi za benzin su skočili na 116 €, za lož ulje na 105 € i za električnu energiju na 65 €. Od ukupne cijene za električnu energiju udio koji se izdvaja za obnovljive izvore je 10 €.

Poanta gore navedenog je da će tranzicija na obnovljive kratkoročno malo podići cijenu električne energije – i to je na naslovnicima svih novina u Njemačkoj. Ali malo se priča o velikom porastu troškova za benzin i lož ulje, kao i o činjenici da će obnovljivi izvori dugoročno spustiti cijenu električne energije.

To nije jedina stvar na koju BWE hoće ukazati postavljanjem Vestasove lopatice ispred zgrade Vlade. BWE hoće debatu prebaciti i na bitnije stvari, recimo na to da su obnovljivi izvori prošle godine uštedjeli ispuštanje 130  milijuna tona CO2, te su time uštedjeli i 10 milijardi eura štete za okoliš, te su također smanjili uvoz fosilnih goriva za 7,1 milijardu eura. Dodatno u Njemačkoj u obnovljivom sektoru radi 100.000 ljudi, a to bi trebalo narasti do 160.000 do 2020. godine.

Dodatno rast cijena električne energije zbog obnovljivih je skoro nikakav, ako se uzme u obzir ogromna količina novca koju građani  zadnjih destljeća plaćaju za fosilna goriva i nuklearnu energiju – nešto o čemu praktički nitko ne priča. Prema studiji koja je napravljena u Njemačkoj na poticaje za fosilna goriva i nuklearnu energiju je između 1970. i 2012. potrošeno 611 milijardi eura.

2010. je EU uvezla energije za 355,15 milijardi eura što je malo više od godišnjeg proračuna Poljske za tu godinu. Kada se to uzme u obzir treba se nadati da će Njemački mediji i političari uzeti u obzir u konačnici malu cijenu obnovljivih izvora energije naspram milijardi utrošenih za fosilna gorva.

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     solar      vjetroelektrane      cleketrična energija      cijena      njemačka      fosilna goriva      nukelarne elektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?